Hlavní obsah

RECENZE: Amy Lee je Evanescence

Zpěvačka Amy Lee stojí v čele americké skupiny Evanescence od roku 1995, tedy od jejího založení. A právě ona je Evanescence. Nejen kvůli tomu, že z původní sestavy zbyla jediná. Je to především proto, že téhle kapele vládne jak programově, tak přirozeně na pódiu. Páteční pražský koncert ve Foru Karlín toho byl neklamným důkazem.

Foto: Lucie Levá

Amy Lee ovládla pódium.

Článek

Na scénu přišla ve vínově červených šatech, čímž se odlišila od svých spoluhráčů, kteří zvolili primárně černou. Jakmile se v úvodní skladbě Broken Pieces Shine nadechla, převzala otěže večera do svých rukou. A byť je třímala ve výsadní roli sólové zpěvačky, ve vedlejší roli i spoluautorky hudby a autorky leckdy velmi osobních a celkově smysluplných textů, zvládla to s grácií.

Byla v úžasné hlasové formě. Těžké sólové party vyzpívala s obdivuhodnou lehkostí, mimořádnou intonační přesností, a ještě se při tom měla čas usmívat, nárazově i promlouvat k divákům.

Foto: Lucie Levá

Zpěvačka Amy Lee nadchla diváky ve Foru Karlín.

Bylo jedno, jestli si Evanescence zrovna ze své diskografie, neboť zněly písně z různých období, střihli skladbu razantní, nějakou ve středním tempu či volnou, baladickou. V těch prvních byla Amy Lee zahalena v hudební mase, ale vyčnívala z ní proto, že její hlas je sytý a pevný. V těch druhých byla přirozená, v písních pomalých pak ve výrazu sahala k hlubokým emocím, které vzhledem k někdy až intimnímu obsahu textů byly na místě.

Nebylo to přitom žádné laciné divadlo. Lee si to na pódiu odpracovala, přirozeně si to užívala, a byť část publika zpívala některé pasáže s ní, ona je poctivě pěla sama, nepřehazovala jejich tíhu na fanoušky, nešetřila se. Proč by to ostatně dělala, když jí koncert přináší takové potěšení. Když už nechala zpívat samo publikum, pak jen chvíli.

Obrovský talent Amy Lee nezůstal vězet ani ve zvuku, jenž proudil do sálu. Byl dobře čitelný a na rozdíl od předskakujících Britů Yonaka, těžících ve své tvorbě z hudby silných rockových devadesátek, neničil sluchovody, naopak jim nadělil akorát tak, aby plesaly blahem.

Foto: Lucie Levá

Amy Lee je v čele Evanescence od roku 1995.

Muzikanti z Evanescence, z nichž baskytaristka a spolehlivá vokalistka Emma Anzai přišla do sestavy až letos, svou zpěvačku po celý koncert zdatně podporovali, přitom jí ponechali dost prostoru na to, aby to vlastně vypadalo jako její sólový set. Podobně zamýšlené byly projekce, z nichž emoce příliš nesálaly, spíše jen byly.

Evanescence odehráli v Praze znamenitý koncert. Sešly se v něm oddanost věci, totální profesionalita a schopnost jít až za gotický metal, klíčový styl formace. A ta Amy Lee, ta to v hrdle opravdu má.

Evanescence
Forum Karlín, Praha, 10. června

Hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám