Hlavní obsah

Průkopníci etnojazzu The Pyramids se vrací do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Paláci Akropolis vystoupí ve středu američtí The Pyramids, pohybující se mezi free jazzem a etnickou hudbou. Obnovenou kapelu vede multiinstrumentalista Idris Ackamoor, který stál v roce 1970 u vzniku souboru.

Foto: Rachot/Alexis Mayron

The Pyramids

Článek

Trio vedené saxofonistou Idrisem Ackamoorem se vydalo studovat kořeny jazzu do Etiopie, Ghany a Keni. Po návratu natočilo tři alba Lalibela, King of Kings a Birth/Speed/ Merging, která byla doceněna až po letech, kdy se world music stala fenoménem. To už kapela neexistovala, v roce 1977 se rozpadla.

Ackamoor ji v roce 2007 s novými spoluhráči obnovil a ještě rozšířil záběr. Ke spojení free jazzu s etnickou hudbou přibyly ještě prvky gospelu a funku. Patrné jsou v jejím pojetí nejen vlivy Art Ensemble Of Chicago, Cecila Taylora a Alberta Aylera či Pharaoha Sanderse nebo Fely Kutiho, ale také Sun Ra a Franka Zappy.

Zatím poslední album An Angel Fell z roku 2018 produkoval Macolm Catto z The Heliocentrics, které vyšlo dva roky po desce We Be All Africans.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám