Hlavní obsah

Projekt NaFilM se raduje z Českého lva

Právo, míš

Unikátní Národní filmové muzeum NaFilM, v Česku jediné, které zpracovává historii českého filmu hravým a přístupným způsobem pro všechny generace, odměnila Česká filmová a televizní akademie Českým lvem za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Foto: Petr Horník , Právo

Terezie Křížkovská, Jakub Jiřiště a Adéla Mrázová s Českým lvem.

Článek

„Je to pro nás ohromná čest, pomyslný důkaz toho, že se to povedlo. Věděli jsme, že lidé do muzea chodí, oblíbili si ho, ale toto ocenění má přesah, protože dokazuje, že projekt dává smysl i lidem v oboru,“ řekla Právu Terezie Křížkovská z týmu NaFilM, ale přiznala, že už nominace pro ně byla obrovským překvapením.

„Až v sobotu v Rudolfinu jsme zjistili, jak silnou máme konkurenci: projekt Film Naživo/Televize Naživo a světový úspěch seriálu #martyisdead. Měli jsme za to, že se spokojíme s nominací, ale nakonec Česká filmová a televizní akademie odměnila všechny tři projekty, takže jsme tu radost mohli sdílet s oběma skupinami,“ dodala.

Když přišla před léty trojice studentů katedry filmových studií Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová a Jakub Jiřiště s projektem NaFilM, vypadalo to jen jako odvážný nápad, kterému mnoho lidí nevěřilo. Nicméně oni trvali na tom, že stoletá historie českého filmu má svou osobitost i světový význam a muzeum, které bude vzdělávat a přístupnou formou představovat národní kinematografii českým i zahraničním návštěvníkům, si zaslouží.

Během hledání vhodných prostorů pro expozici připravovali dočasné výstavy, jejichž prostřednictvím představovali v Praze i regionech, jak by budoucí filmové muzeum mohlo vypadat.

Tím si získali oblibu nejen návštěvníků, ale také širší veřejnosti, která se na jeho vznik složila, a v lednu 2019 se mladému týmu kurátorů podařilo otevřít v Praze Národní filmové muzeum ve stálých prostorách v historické budově Mozarteum s hlavním vstupem z Františkánské zahrady.

„Zájem je obrovský, od začátku nám čísla pořád stoupala, každý den jsme dělali i programy pro školy. S příchodem covidu najednou konec, během léta naděje, že se vrátíme k normálu. A zase nic,“ řekla Právu Křížkovská.

„Pracujeme intenzivně na nových exponátech, snažíme se ty současné vylepšovat a těšíme se, že až otevřeme, lidé se přijdou podívat třeba znovu. Po těch letech už se nám to stalo profesí, které se věnujeme na plný úvazek, a doufáme, že to tak navzdory současné situaci vydrží,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám