Hlavní obsah

Písně Davida Bowieho se prodaly za 5,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práva na tvorbu Davida Bowieho koupila firma Warner Chappell Music za více než 250 milionů dolarů (5,5 miliardy korun).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dawid Bowie

Článek

Katalog shrnuje šest dekád tvorby včetně hitů Heroes, Changes, Space Oddity, Fame, Let’s Dance, Golden Years, Ziggy Stardust, All the Young Dudes a společné nahrávky s Queen Under Pressure. Dohromady jde o 26 alb plus soundtracky a singly. Poslední z nich je posmrtně vydaná deska Toy.

„Ve Warner Chappell jsme všichni ohromně hrdí, že si dědicové Davida Bowieho vybrali nás jako správce nejprůlomovějšího, nejvlivnějšího a nejtrvalejšího katalogu v hudebních dějinách. To nejsou jen výjimečné písně, ale milníky, které změnily směr moderní hudby,” uvedl generální ředitel Warner Chappell Music Guy Moot.

Jde o další případ, kdy kompletní tvorbu umělce koupí za astronomickou částku velká společnost. Dnes ovšem většinou neprodávají dědicové, ale ještě žijící umělec. Bruce Springsteen nedávno prodal práva na celý svůj písňový katalog firmě Sony Music. Podle anonymních zdrojů serveru Billboard měl inkasovat 500 milionů dolarů (cca 11 miliard korun).

V minulosti své katalogy prodali Bob Dylan, Paul Simon, Tina Turner, Shakira, Red Hot Chili Peppers či Neil Young.

Jednu Adele na kazetě. Britové nadšeně kupují vinyly i audiokazety

Kultura

Právě letos se chystají oslavy Bowie 75 - zesnulý zpěvák by měl 8. ledna 75. narozeniny. Vychází luxusní box Brilliant Adventure (1992-2001) s různými raritami a albem Toy.

Připraven je také dokumentární film o Bowiem. Brett Morgen, režisér filmů Kurt Cobain: Montage of Heck a Jane, na něm pracoval čtyři roky.

Festivaly hlásí, že v létě budou. Objednaly stovky kapel

Festivaly

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám