Hlavní obsah

Ondřej Polák ze skupiny O5 a Radeček: Po koncertě přibylo do kapely další dítě

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperská skupina O5 a Radeček odehrála v neděli v podvečer v nahrávacím studiu TA musica v Zábřehu online koncert pro obyvatele v té době ještě uzavřené oblasti Litovelska a Uničovska. S pondělkem tam karanténa skončila. Akce byla spojena se zahájením sbírky, která je určena tamním dobročinným organizacím. O koncertu Právu a Novinkám.cz vyprávěl baskytarista skupiny Ondřej Polák.

Foto: archiv kapely

Skupina O5 a Radeček při svém nedělním online vystoupení v Zábřehu.

Článek

Co vás vedlo k uspořádání takové akce?

Jsme kapela ze Šumperku a oblast Litovelska a Uničovska leží jen pár kilometrů od našeho města. Máme v ní kamarády, příbuzné i známé a při telefonických či online kontaktech s nimi jsme začali asi po týdnu cítit, že to tam v tehdy uzavřené oblasti nemají jednoduché a že někteří začínají mít psychické problémy. Chtěli jsme jim pomoci, a protože neumíme léčit ani vyrábět respirátory, tak jsme se rozhodli pro ně na dálku zahrát a tím jim trochu zlepšit náladu.

Díky tomu, že nám s koncertem následně začala pomáhat spousta bezvadných lidí, podařilo se zajistit, že ho přenášela různá média, takže se o situaci v uzavřené zóně mohlo dozvědět víc lidí. A spustili jsme i finanční sbírku, jejíž výtěžek věnujeme organizacím Centrum sociálních služeb Uničov a Charita Litovel, které se starají především o seniory, tedy o nejzranitelnější skupinu lidí.

Jitka Nováčková: Nejsem typická přítelkyně fotbalisty

Styl

Kolik peněz se vám podařilo vybrat?

Během koncertu se sesbíralo něco přes deset tisíc korun. Sbírka ale pokračuje. Lidé se mohou na internetu podívat na záznam vystoupení, jehož součástí jsou odkazy na dárcovskou platformu Donio.cz, na níž je možnost přispět i nyní.

Proběhl koncert bez technických problémů?

Ano, proběhl. Máme totiž v kapele technicky extrémně šikovného houslistu Přemka, který se o řadu věcí postaral. Z Mall.tv, která přenos vysílala, nám už v době koncertu psali, že je skvělý zvuk. Oni zase zařídili, aby všechno fungovalo po obrazové stránce, a majitel studia TA musica na poslední chvíli zařídil posílení internetu, takže jsme nenechali nic náhodě.

Foto: archiv kapely

Skupina O5 a Radeček během koncertu hrála pro obyvatele Litovelska a Uničovska.

Během koncertu jste říkali, že jste v posledních měsících v Litovli i Uničově hráli.

To je pravda. V Uničově jsme odehráli náš poslední koncert předtím, než byly kvůli koronaviru všechny kulturní akce v zemi zakázány. Bylo to v únoru, hráli jsme pro plný sál a bylo to výborné.

Spousta našich známých nás před tím koncertem, samozřejmě trochu v legraci, varovala. Říkala, že v Uničově přijde málo lidí, a my na to konto nevěděli, co máme čekat. Nakonec to ale byl skvělý koncert.

Jitka Molavcová: Stále někam spěcháme a ta rychlost vede k povrchnosti

Styl

Co členové skupiny O5 a Radeček v této době dělají?

Řada lidí má teď více volného času, může chodit častěji do přírody nebo ho trávit s rodinou. Nás se to ale netýká. Jako kapela se věnujeme skládání a produkování nových písniček na dálku. Náš kytarista Radek Sekyra vyučuje hudebku přes internet, zpěvák Tomáš Polák pracuje ve výchovném ústavu, kde mají s dětmi víc starostí než kdy jindy, protože udržet hůře zvladatelné jedince v této situaci uvnitř zařízení je dost těžké.

Jen pár hodin po koncertě přibylo do kapely další dítě. Žena našeho houslisty Přemka Ptáčka přivedla v pondělí hned po půlnoci na svět chlapečka. Ti zase mají trochu jiné starosti. Jejich přírůstek se jmenuje Lukáš, v kapele je tím pádem poměr kluků a holek šest ku jedné ve prospěch kluků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám