Hlavní obsah

Nové knihy: Whittonová, Novotná a Freeman

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Il divino Boemo znamená v italštině božský Čech. Tuto přezdívku ještě před fotbalistou Pavlem Nedvědem získal skladatel Josef Mysliveček. Nová kniha, která je součástí této nabídky, popisuje život a dílo této významné osobnosti 18. století. Hudebními skladateli se zabývá i publikace Skladatelník, což je v podstatě dětská encyklopedie. Dále nás čeká román o vzniku jednoho z prvních českých dámských klubů, biografie slavné olympijské plavkyně či prozaická prvotina americké básnířky.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Delphine de Viganová: Děti nade vše

V novém, thrillerově laděném románu nahlédneme do dvou odlišných světů. V prvním kralují hvězdy internetu a mezi nimi hrdinka příběhu Mélanie, kterou vidina slávy a zisku pomalu vzdaluje od jejích nejbližších a reality vůbec. Ve druhém žije její protiklad Clara, dříč kriminalistického týmu, která je znepokojena zneužíváním dětí v digitálním prostoru. Sledujeme poutavý příběh, v němž hrají roli moderní fenomény doby, sociální sítě, virtuální realita, otisky každého z nás, a s jeho postavami s neklidem zjišťujeme, že se za ně platí vysoká cena.

Světová knihovna, 320 stran, 359 Kč

Obal knihy

Patricia Lockwoodová: Nikdo o tom nemluví

Prozaická prvotina americké básnířky je silnou výpovědí o naší současnosti, kterou pohání a formuje náladový svět sociálních médií – ona hyperrealita, zakusující se do vlastního ocasu, jež svou demokratizací hlasů ve veřejném prostoru, relativizací a vyprázdněností pojmů ovlivňuje události ve skutečném světě. Kniha je rozdělená na dvě části, které jsou svým zaměřením diametrálně odlišné, kladou proti sobě svět reálný a virtuální.

Světová knihovna, 200 stran, 299 Kč

Obal knihy

Hana Whittonová: Americký klub českých dam

Román, zasazený do druhé poloviny 19. století, vypráví o osudech předních členek jednoho z prvních českých dámských spolků, jehož založení inicioval v roce 1865 vlastenec, cestovatel a štědrý mecenáš Vojtěch Náprstek. Inspiroval ho k tomu moderní životní styl, který poznal za svého pobytu v Americe.

Ke spoluzakladatelkám českého klubu patřila Karolina Světlá, Sofie Podlipská či dcera Františka Palackého Marie.

Ikar, 256 stran, 299 Kč

Obal knihy

Anonym: Žena filmového kritika: Den zúčtování

Žena filmového kritika byla za svůj blog nominována na prestižní literární cenu Magnesia Litera 2019, a přesto si přeje i nadále zůstat v anonymitě. Tentokrát jsou její (sebe)ironické a vtipné blogové příspěvky řízením osudu rámovány kritikovými bizarními zraněními i pandemií koronaviru. Texty svými ilustracemi doprovodil Prokop Wilhelm, známý též jako CAR2N.

Listen, 88 stran, 279 Kč

Obal knihy

Simona Kubová, Stanislav Bartůšek: Krása mezi stěnami

Nejúspěšnější znakařku české plavecké historie většina z nás zná ještě pod jejím dívčím jménem Baumrtová. Nyní je vdaná a rozhodla se po olympijské sezoně pomalu odstoupit ze závodní scény. Během své sportovní kariéry mnohokrát slýchala českou hymnu, nespočetněkrát stála na stupních vítězů, zaplavala několik desítek českých rekordů, trénovala s nejlepšími plavci a věhlasnými světovými trenéry. Ale také několik dní a tréninků probrečela. Přitom rovněž vystudovala vysokou školu, zůstala věrná svému Chomutovu, a hlavně si udržela milou přátelskou povahu a skromnost.

Brána, 248 stran, 329 Kč

Obal knihy

Robert Bryndza: Propast smrti

Soukromá detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera má svůj první velký případ. Před dvanácti lety zmizela novinářka Joanna Duncanová, která se naposledy zabývala velkým politickým skandálem. Spousta lidí už na to zapomněla, ale Joannina matka zapomenout odmítá. Kate a Tristan získají přístup k původním složkám k případu a vydávají se po Joanniných stopách. Mezi Joanninými osobními poznámkami, které jim poskytne její matka, najde Kate jména dvou mladých mužů, kteří také zmizeli.

Cosmopolis, 368 stran, 399 Kč

Obal knihy

Ivo Skopal: Vykořenění

Přicházejí Vánoce a sníh pokrývá malé sudetské město v česko-polském příhraničí. Lidé se připravují na další svátky v kruhu svých nejbližších. Ale jako by i štiplavý pach kouře ve vzduchu naznačoval, že letos je cosi jinak. Do města z Německa přijíždí Julia rozprášit popel své babičky vyhnané z pohraničí po válce. Její setkání s Tomášem utíkajícím před svou jinakostí bude pro oba osudné. Stejně jako jejich střet s knězem, který si na přípravě Vánoc dal náležitě záležet. Příběh přináší pohled do (možné) blízké budoucnosti, kde se stejně jako před desítkami let vytyčují zóny, kam mají někteří vstup zakázán. Vypráví o útěku člověka před sebou samotným a démonech skrytých pod bílým sněhem.

Pointa, 256 stran, 287 Kč

Obal knihy

Lukáš Zárybnický: Březový háj

Květen 1940, Francie, vojáci na pervitinu. Zdrcující úder nacistického Německa, po kterém zůstane svobodný svět ležet v troskách, se nezadržitelně blíží a mladý voják wehrmachtu Erich se musí vypořádat s přízraky své minulosti. Představy a očekávání jeho rodičů, kamarádů, učitelů, vojáků v armádě, jeho národa, ty všechny ho pevně svážou, hýbou jeho tělem, usměrňují jeho myšlenky a určují koleje jeho života, ze kterých není možné vyjet, jenom vykolejit.

Pointa, 144 stran, 212 Kč

Obal knihy

Jacek Dehnel: Saturn

Saturn požírající svého syna, Goyův slavný obraz z cyklu Černých maleb, je ústředním symbolem celého románu. Jaké běsy pronásledovaly tvůrce dodnes působivých obrazů? A jaký je život ve stínu génia? Odpovědi na tyto otázky se postupně vynořují z vyprávění Francisca Goyi, jeho syna Javiera a vnuka Mariana. Z tohoto trojhlasu pak vystupuje nejen obraz sklonku Goyova života, ale také úskalí nejzákladnějších lidských vztahů: otec a syn, muž a žena, mistr a následovník.

Vyšehrad, 232 stran, 299 Kč

Obal knihy

Daniel E. Freeman: Il Boemo

Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka, který vychází u příležitosti premiéry filmu Il Boemo, je určen pro nejširší veřejnost. Seznamuje čtenáře s ověřenými fakty o Myslivečkově životě, který je opředený řadou legend, i se skladatelovou kariérou a vnímáním jeho odkazu. Součástí knihy je přehled Myslivečkovy hudby, výběrový seznam nahrávek a dobové portréty. Kniha tak poskytuje vše, co čtenáři potřebují, aby mohli začít objevovat fascinující příběh jednoho z nejúspěšnějších českých umělců 18. století.

Vyšehrad, 176 stran, 269 Kč

Obal knihy

Kolektiv autorů: Proměny světa

Britský myslitel Roger Scruton, ruský politický aktivista Vladimír Bukovskij, americký historik Timothy Snyder, francouzský filozof Alain Finkielkraut, britský spisovatel a aktivista Edward Lucas, český historik Robert Kváček, Karel Schwarzenberg, lékařka Deborah Tigridová, matematička a disidentka Kamila Bendová, dětská psycholožka Jiřina Prekopová nebo zpěvačka Marta Kubišová. To je jen část světových a českých osobnostní, které odpovídají na nejdůležitější otázky začátku 21. století. Autorem většiny rozhovorů je novinář Daniel Kaiser.

Echo, 600 stran, 449 Kč

Obal knihy

Štěpán Javůrek: Nebe nad Perninkem

Petr je nadaný mladý muž, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému čím dál více podléhá. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Když se propadne téměř na dno, nezbude mu než svůj život razantně změnit. Po dlouhém hledání se stane obvodním lékařem v Perninku, malém městečku v Krušných horách.

Moba, 336 stran, 339 Kč

Obal knihy

Anna Novotná: Skladatelník

Víte, proč Antonína Dvořáka od mládí fascinovaly vlaky, komu se přezdívalo „český Bach“, kdo vnímal tóny jako barvy nebo jaká skladba zazněla při prvním přistání člověka na Měsíci? V této knize se dozvíte základní informace o životě a tvorbě nejvýznamnějších světových skladatelů, ale také spoustu drobných zajímavostí. Spisovatelka Anna Novotná a ilustrátor Jiří Votruba vytvořili pomyslné dotazníky 55 nejslavnějších hudebních skladatelů a vznikl tak netradiční. Skladatelník, kniha slovníkového typu pro dětského čtenáře, která poslouží jako stručný a zábavný průvodce hudební historií.

Práh, 120 stran, 349 Kč

Obal knihy

Elizabeth Giffordová: Doktor z Varšavy

Mladí milenci Mischa a Sophia těsně před svatbou utekli z Varšavy s vidinou svobodného života. Poté, co byli násilně navráceni do nově budovaného ghetta, připojili se k dr. Januszi Korczakovi a začali pečovat o 200 dětí v sirotčinci, který vedl. Dr. Korczak se obětavě snažil udržet práva i toho nejmenšího dítěte v nepředstavitelných podmínkách, a stal se pro tisíce lidí žijících za hradbami majákem naděje.

Jota, 367 stran, 378 Kč

Obal knihy

Lucy Parkerová: Londýnské celebrity: Prostě to zahrej

Divadelní hvězda Richard Troy vždy uměl lámat srdce fanynkám v celém Londýně, ale poslední dobou neumí krotit prchlivost. Každý se někdy rád nadchne pro záporného hrdinu, jenže Richard se svým vyváděním pasuje do role nepřítele číslo jedna a jeho příznivci se od něj houfně a zklamaně odvracejí.

PR oddělení chudnoucího divadla však přijde s geniálním nápadem – aby si Richard zlepšil reputaci na veřejnosti, začne naoko chodit s oblíbenou slušňáckou herečkou Elaine Grahamovou!

Jota, 336 stran, 378 Kč

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám