Hlavní obsah

Nové knihy: Saudková, Padevět a Havlíček

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka knih aktuálního týdne obsahuje detektivku od fotografky Sáry Saudkové, básnickou sbírku Daniela Soukupa a dvě publikace, věnující se temným dobám naší historie. První se zabývá neveselými událostmi podzimu 1938 a druhá nás provede estébáckou Prahou. A navrch přidejme ještě klasický psychologický román Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy ve formě audioknihy.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Renáta Fučíková, Lenka Křížová, Kateřina Tučková a kolektiv: Hrdinky - Příběhy významných českých žen

Byly odvážné a mnohdy předběhly dobu. Šly si za svým a někdy za odvahu zaplatily cenu nejvyšší. Ale svým příběhem inspirovaly tisíce a miliony dalších žen, které dnes díky nim mohou žít svobodně a podle svých představ. Strhující vyprávění o šedesáti výjimečných a leckdy zapomenutých hrdinkách z české kotliny od těch nejdávnějších dob až po současnost doprovází originální portréty od studentů plzeňské „Sutnarky", textové medailony Kateřiny Tučkové a historické vstupy Renáty Fučíkové, které ukazují, jak se žilo ženám v různých obdobích dějin.

Universum, 168 stran, 359 Kč

Obal knihy

Daniel Soukup: Vnitřní Mongolsko

Básně Daniela Soukupa jako by patřily jiným časům: jejich tvar má v sobě klasicistní sošnost. Cosi znepokojivého se tu ale rýsuje, už to stoupá, už se to sype, už to praská, už se to rozuteklo. V průzorech se střetávají protínající se linie, hranice a okraje na sebe narážejí, prázdnota kypí obsahy, zmizelé hledá další zázračnou planetu, novou ustálenost věcí.

Odeon, 56 stran, 199 Kč

Obal knihy

Sára Saudková: Ticho

Začalo to mrtvým Ukrajincem na kolejích a sbírkou ztracených existencí v zapadlé krčmě na kraji Prahy. Kostlivce ve skříni mají ovšem i příslušníci vyšších tříd, já rychle zjistí Oldřiška a její mordparta. Pokračování perverzního detektivního románu Déšť opět ukazuje, co by zdánlivě obyčejní lidé nejraději nechali navždy zapomenuté ve svých sklepech.

Kalibr, 464 stran, 399 Kč

Obal knihy

Daniel Povolný: Nejhorší den Československé lidové armády

Nejen milovníkům vojenské historie, ale i nejširší veřejnosti je určena publikace, která téměř hodinu po hodině a den po dni nově popisuje dramatické srpnové dny roku 1968 v Československé lidové armádě. Kromě málo známých i dosud nezveřejněných fotografií a dokumentů jsou v ní obsaženy také přílohy týkající se organizace a dislokace ČSLA i složení velitelského sboru a ztrát na životech československých občanů.

Academia, 476 stran, 550 Kč

Obal knihy

Jiří Padevět: Krvavý podzim 1938

Průvodce zavede čtenáře na známá i méně známá místa spojená s útoky henleinovců a Freikorpsu na československé bezpečnostní složky i civilisty na podzim roku 1938. Stranou pozornosti autora nezůstala ani činnost polských diverzních jednotek a polské armády proti Těšínsku, Slovensku a Podkarpatské Rusi. Kniha nekončí obsazením odtrženého území, ale líčí i pokračující násilí, zaměřené zejména proti Židům, Čechům a německým antinacistům.

Academia, 592 stran, 595 Kč

Obal knihy

Prokop Tomek: Estébáckou Prahou

Druhé doplněné vydání obsahuje kromě stávajících i nové lokality, nově objevené dobové fotografie a plánky spojené s činností Státní bezpečnosti před rokem 1989. Kniha přináší i základní informace o úkolech, struktuře a funkcích různých složek StB. Suché údaje tak dostávají nový význam a atraktivitu zasazením do rámce města. Odhalit místa působení StB je poměrně obtížné. Jedním z atributů Státní bezpečnosti bylo přísné utajení. Hesla obsahují identifikační údaje a reflektují historický, stavební a uživatelský vývoj místa včetně dobových snímků a plánků zachycujících i dřívější situaci či instalaci různých zařízení. Současné fotografie ukazují změny za posledních několik desetiletí.

Academia, 228 stran, 385 Kč

Obal knihy

H. Skálová, D. Klimentová: Život na špičkách

Rozhovor s Dariou Klimentovou, českou baletkou s ohromující kariérou. Osmnáct let působila jako primabalerína – první sólistka – v Anglickém národním baletu. Pro své kariérní úspěchy a ocenění ji lze považovat za naši nejvýznamnější baletku ve světovém měřítku. Dnes vyučuje na Královské baletní škole v Londýně a fotografuje, zejména prostředí světové baletní scény.

Vyšehrad, 168 stran, 349 Kč

Obal knihy

Jaroslav Havlíček: Petrolejové lampy

Petrolejové lampy jsou psychologickým dramatem nepoddajné ženy zasazeným do kroniky lidských osudů v přelomové době, jejíž události daleko přesahují rozměry maloměsta, v němž se román odehrává. Hlavní hrdinka Štěpka si od dětství navykla na nepochopení, ale i obdiv. Bouří se proti nesmyslnosti osudu a její život trvale pohání napětí mezi vytouženým ideálem a reálnými okolnostmi. Běh událostí dokáže silnýma rukama ovládat, jenže ve věcech lásky to neplatí, a tak získává i ztrácí v podivném manželství, jež neodvratně míří k bizarnímu konci. Text čte herec a dabér Václav Knop.

SAGA Egmont, 16 hodin 40 minut, 136 Kč

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám