Hlavní obsah

Nové knihy: Prejdová, Špaček a Hron

Právo, Jan Šída

Ve várce, tvořící nabídku tohoto týdne, najdeme knihu Z čeho je den Dominiky Prejdové, která je čerstvým vítězem 26. ročníku Literární ceny Knižního klubu. Dále tam máme publikaci mapující kariéru slovenského podnikatele, jenž to dotáhl až na premiéra České republiky, příručku etikety pro děti od Ladislava Špačka, ale i povídkovou knihu Karla Hrona, tematicky oscilující mezi snem a realitou.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Jane L. Rosenová: Eliza je sama doma

Když Eliza Huntová kdysi zakládala facebookovou Nástěnku pro ženy z Hudson Valley, tetelila se štěstím v domě na předměstí s dokonalým manželem a malými dvojčaty. Dnes, když je hnízdo prázdné a ona trpí mučivou agorafobií, se z někdejší záliby stalo jediné pojítko se životem tam venku. Popularitu nástěnky však ohrožuje existence dalšího mateřského fóra, a tak Eliza neváhá, když se naskytne příležitost dění na stránce poněkud oživit. Z jiskry však vzplane požár. Olivii, novopečenou matku a věrnou čtenářku nástěnky, zasáhne silou blesku. Allison potká v online prostoru přítelkyni, která o sobě neříká úplnou pravdu.

Metafora, 328 stran, 349 Kč

Obal knihy

Tomáš Lemešani: Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013-2021. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana.

Brána, 324 stran, 259 Kč

Obal knihy

Ladislav Špaček: Dědečku, vyprávěj o Česku – Etiketa a etika pro děti

Knížka Dědečku, vyprávěj o Česku je volným pokračováním série předchozích čtyř knih o dědečkovi a jeho vnučce Viktorce. Dědeček tentokrát projíždí s Viktorkou naší zemí a vypráví jí o pamětihodnostech, přírodních krásách i slavných osobnostech našich kulturních dějin. Viktorka už zná leccos ze školy i z dřívějších cest, přesto má stále co objevovat. Vyprávějí si s dědečkem o úsvitu našich dějin, o významných panovnících Českého království, o tom, jak lidé dříve žili a kolik úsilí museli vynaložit, abychom my dnes mohli žít v bezpečí a pohodlí.

Mladá fronta,304 stran, 359 Kč

Obal knihy

Karel Hron: Shoříme na vlnách

Čtrnáct povídek nás ponoří do světa, kde je prolomena hranice mezi snem a realitou. Město, řeka, mlha i podzemní dráha se stávají živými bytostmi a snícím ukazují svůj charakter podobný povaze lidí. Zpod zavřených očí Města vylézají noční můry a vydávají se na cestu do ložnic spících obyvatel. Sny mají pro člověka zásadní význam. Souží nás i fascinují, ukazují nám to, co v bdělém stavu postrádáme.  Bezčasí, ve kterém se sny odehrávají, nám může pomoci pochopit mnohé nejen z naší minulosti, ale i zachytit signály toho, co se stane, nebo přesněji, co se může stát.

AKASA Trade s.r.o., 153 stran, 250 Kč

Obal knihy

Leonard Ilja Pfeijffer: Grandhotel Evropa

Román o starém kontinentu, který je tak nabitý minulostí, že už v něm nezbývá místo pro budoucnost. Známý spisovatel přijíždí do Grandhotelu Evropa, aby se zde psaním románu vypořádal se ztroskotáním svého osudového vztahu. Kdysi přepychový hotel pomalu chátrá, stejně jako v autorových očích upadá i mocný a skvostný stejnojmenný kontinent, který se v posledních letech stal skanzenem a lunaparkem pro turisty. Zatímco hrdinové románu pátrají po posledním Caravaggiově obrazu a cestují do nejrůznějších koutů světa, Grandhotel Evropa zaplavují turisté z Číny

Host, 640 stran, 489 Kč

Obal knihy

Eduard Petiška: Čtení o hradech, zámcích a městech

Soubor poutavých a dobrodružných příběhů nás provede českou historií, skutečnými událostmi i bájemi a pověstmi, které se váží k hradům z doby rytířské, z časů Přemyslovců či Lucemburků, husitů i pozdějších. Vše ve vytříbeném podání autora s působivými ilustracemi Zdeňka Mézla.

Pikola, 344 stran, 399 Kč

Obal knihy

Dominika Prejdová: Z čeho je den

Román čerstvé vítězky 26. ročníku Literární ceny Knižního klubu Dominiky Prejdové popisuje dynamiku a mikrosvět patchworkové rodiny v rozmezí několika let, z perspektivy nevlastní matky a matky dvou dalších dětí. Jde stvořit novou rodinu a za jakých podmínek? Na základě fragmentů, běžných i mimořádných situací společného života se autorka snaží najít odpověď, zachytit, co se mění a co zůstává neměnné.

Knižní klub, 264 stran, 239 Kč

Obal knihy

Luca Di Fulvio: Všechny touhy vedou do Říma

Trojice lidí riskuje všechno, aby si každý z nich splnil svůj velký sen. Sirotek Pietro chce změnit svět s kamerou v ruce. Marta, dívka od cirkusu, se snaží poznat tajemství, jež hýbou světem, hraběnka Silvia zase touží získat pro jiné svobodu. Tři lidé, které okolnosti zavedou ve stejnou chvíli do města, kde probíhají boje o vznik nového národního státu.

Brána, 472 stran, 424

Obal knihy

Červená propiska: 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

Druhá kniha úspěšného projektu Červená propiska volně navazuje na první díl 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny. Na čtenáře v ní čeká další stovka častých jazykových přešlapů, které trápí nejednoho Čecha.

Universum, 144 stran, 199 Kč

Obal knihy

Radkin Honzák, Vladimíra Novotná: Krize v životě, život v krizi

Jedna z lidových definic života říká, že je to sled nepřetržitě za sebou jdoucích větších či menších průšvihů. Ty menší řešíme mávnutím ruky, větším říkáme starosti a ty opravdu velké jsou označovány jako krize. Autorská dvojice psychiatrů Radkin Honzák a Vladimíra Novotná popisuje v knize krok po kroku anatomie krize, způsoby jejich řešení v jednotlivých fázích i nejčastější typy životních zvratů.

Universum, 208 stran, 239 Kč

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám