Hlavní obsah

Nové knihy: Jarolímková, Toman a Escobar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pablo Escobar byl známý drogový boss. Jeho syn napsal publikaci, ve které se na něj snaží dívat realistickýma očima. Kromě toho najdeme v týdenní nabídce průvodce pražskými ulicemi a jejich historií, dále knihu o člence polského protinacistického odboje za druhé světové války a audioknihu se skutečnými kriminálními případy, v níž se v roli vyšetřovatele představí herec David Švehlík.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Lea Kampeová: Irena Sendlerová – Anděl z Varšavy

Životní příběh Ireny Sendlerové (1910–2008) přibližuje osudy členky polského protinacistického odboje, která pomáhala lidem ve varšavském ghettu a podařilo se jí zachránit život více než dvěma tisícům dětí.

Povinná páska s Davidovou hvězdou ohýbala lidi, kteří ji museli nosit, téměř fyzicky. Včera to byli prostí občané, jimž nikdo nevěnoval zvláštní pozornost, a dnes kvůli páskám vypadali jako malomocní. Postupně se v polských obchodech začaly objevovat nápisy „Židy neobsluhujeme“. Židovská čtvrť byla na několika místech obehnaná ploty z ostnatého drátu a cedule označovaly tuto oblast za uzavřenou zónu, prý z důvodu hrozby nákazy. Židům byl odepřen vstup do parků, kaváren a restaurací a ani už nesměli sedět na veřejných lavičkách. A uprostřed Varšavy začala vyrůstat vysoká zeď chystaného ghetta…

Ikar, 336 stran, 399 Kč

Obal knihy

Juan Pablo Escobar: Můj otec Pablo Escobar

Až dosud se zdálo, že o vzestupu a pádu nejslavnějšího drogového bosse všech dob Pabla Escobara bylo řečeno vše. Pokaždé to ale byla historie vyprávěná zvenčí, nikdy ne z intimity jeho vlastního domova.

Více než dvě desetiletí poté, co krále kokainu po letech zuřivého stíhání dostihla spravedlnost, se jeho syn Juan Pablo Escobar vydává do minulosti, aby odhalil celý příběh svého otce – muže schopného s extrémní krutostí páchat nelidské činy a současně věrně zachovávat nekonečnou lásku ke své rodině.

Není to vyprávění dítěte, které pro svého otce hledá omluvu a vykoupení, je to neopakovatelné svědectví o skryté tváři jednoho z nejmocnějších zločinců 20. století a také šokující pohled na důsledky násilí a na silnou touhu po míru a odpuštění.

Universum, 440 stran, 499 Kč

Obal knihy

Klára Smolíková, Lukáš Vavrečka: Nečtu! Poslouchám

Trápí vás, jak málo času zbývá na čtení? Koneckonců, i děti čtou mnohem méně, než bychom si přáli. Co ale zkusit knihy poslouchat? Soustředit se na mluvené slovo, to chce ovšem cvik.

Pojďme společně objevovat historii i současnost poslouchání a nahrávání četby. Nahlédneme do studia, kde audioknihy pod vedením zkušených režisérů vznikají, a dozvíme se, co o knihách k poslechu říkají herci, kteří je načítají, či samotní autoři děl.

Rady, kde knihy poslouchat a jak si je užít, sepsali dva spisovatelé, které spojuje vášeň pro audioknihy. Z vlastní zkušenosti doporučují, jak si jejich poslech co nejlépe užít, a hlavně proč je vůbec poslouchat.

Universum (s podporou Goethe institutu a Moravské zemské knihovny v Brně – sekce České literární centrum), 192 stran, 399 Kč

Obal knihy

Stanislava Jarolímková: Pražská okénka

Publikace ukazuje zajímavosti z pražských ulic, náměstí a zákoutí a autorka se nyní rozhodla vytvořit i knižní verzi. Autorka ji rozšířila o další témata a podrobnosti, které literatura běžně nenabízí. Dozvíte se tak například, kde se nacházelo první Maroldovo panoráma, jakou roli hrál podstavec Bruncvíkovy sochy, kde a proč se v Praze málem utopil František Křižík, odkdy má Pražský hrad výtah se stropem potaženým kůžemi ještěrů a celou řadu dalších pozoruhodností, které zpestří zážitek všem, kteří si o Praze nejen rádi čtou, ale se stejnou chutí se ji vydávají i objevovat na vlastní oči.

Universum, 272 stran, 359 Kč

Obal knihy

Judy Leigh: Babičky na cestě za sluncem

Mollyiny sedmdesátiny přicházejí jako šok. Žena, která se na ni dívá ze zrcadla, na sedmdesát let rozhodně vypadá, to je bez debat, ale Molly v hloubi duše cítí, že má před sebou ještě spoustu zážitků. Je vdova, žije sama jen s kočkou a začíná se bát, jestli už pomalu nesklouzává do čítankové podoby babičky. Když se u dveří objeví její sestra Nell, celá zoufalá, protože její manžel Phil, s nímž prožila přes čtyřicet let, si našel mladší milenku, rozhodnou se popadnout příležitost za pačesy. Ráno už mají koupené letenky i sbalené kufry a vyrážejí do Španělska. Nalezne to, co hledá, v nové zemi, nebo zjistí, že opravdová spokojenost se na žádné mapě najít nedá?

Metafora, 360 stran, 429 Kč

Obal knihy

Raphaëlle Giordanová: Bazar u puntíkaté zebry

Basil Vega, geniální vynálezce, se vrací do rodného městečka Mont-Venus a otevře si tu netypický obchod nazvaný Bazar u puntíkaté zebry. Nabízí vtipné mechanické hračky pro každého bez rozdílu věku, které mají potěšit a rozvíjet myšlení i osobnost. Jedním z jeho prvních zákazníků je Arthur – patnáctiletý frustrovaný výrostek, který na maloměstě nezapadá a své tvůrčí vyjádření i hněv na systém, do něhož nepasuje, nachází k velkému zoufalství své matky Giulie ve sprejerství. Giulia je talentovaná parfumérka, samoživitelka, dva roky po odchodu manžela stále neschopná pohnout se v životě dál. Navíc je demotivovaná ze své stereotypní práce ve firmě na výrobu deodorantů. Basil se s Arthurem a později i s jeho matkou Giulií zcela nepravděpodobně spřátelí.

Metafora, 304 stran, 349 Kč

Obal knihy

Marek Toman: Nožička a Wohryzek

Jsou 20. léta 20. století a mladý Čechoameričan Benjamin Wohryzek začíná spolu se svou novou přítelkyní, nadanou a nadto krásnou novinářkou Laurou Nožičkovou, pátrat po svém otci, americkém podnikateli „v bílém porcelánu“. Přidají se i tři čeští spisovatelé, tři zásadní jména literárního kánonu Karel Čapek, Jaroslav Hašek a Franz Kafka, které, jak je dobře známo, spojuje kromě jiného i vášeň pro pobyt v přírodě. Stopy vedou kamsi do lesů a zátočin nad Vltavou. Příběh napsaný záměrně jako lehké, humorné čtivo pracuje mimo jiné s tématem češství, emigrace, rodinných vztahů, emancipace žen a etiky podnikání, ale je především další z autorových poct čtenářství a literatuře obecně.

Baobab, 256 stran, 297 Kč

Obal knihy

Joann Rossová: Sestry z vinice

Válečný fotograf Jackson Swann se účastnil mnoha konfliktů – a když zemřel, jeden za sebou také zanechal. Jackson měl tři dcery, každou s jinou matkou, a ty teď zjistily, že po otci zdědily nejen podíl na rodinné oregonské vinici, ale především rodinu, po které opravdu netoužily.

Tess po úspěšné kariéře dětské televizní hvězdy poprvé zažívá krizi identity a truchlí nad ztrátou absentujícího otce, kterým celý život opovrhovala.

Charlotte, vychovaná jako pravá jižanská dáma, se své kariéry naopak vzdala ve prospěch manželových politických ambic. V nejhorší den svého života se dozvídá nejen to, že její zbožňovaný otec zemřel, ale také že má dvě sestry, o kterých nevěděla, a její manžel ji podvádí.

Natalie, dcera Jackovy milenky, o svých sestrách vždy věděla a děsila se dne, kdy se Tess a Charlotte dozví o ní.

Metafora, 376 stran, 449 Kč

Obal knihy

Dylan Newtonová: Královna šťastných katastrof

Kate Sweetová se proslavila organizací perfektních svatebních obřadů. Teď má ale plnou hlavu jiných věcí – konkrétně toho, že její nejlepší kamarádka ji nějakým způsobem dokázala uvrtat do přípravy křtu nového románu oblíbeného autora hororů. A co teprve, když se s Drakem Matthewsem konečně potká a zjistí, jak je pohledný, přičemž se jí ho povede nechtěně zmrzačit! Její uspořádaný život se rychle mění v noční můru jako z jeho knih. A samotný Drake? Ten je sice ze slávy a pověsti „krále hrůzy“ zpruzený, ale jinak je to opravdu příjemný společník. Jenže na Kate – neohroženou vládkyni chaosu vyzbrojenou zabijáckými podpatky – ani na sílu jejích půvabů není připraven a jeho tvorbu to vyhodí z kursu směrem, který nikdo nečeká. Ať už vědomě, nebo ne, společně mění pravidla hry.

Metafora, 352 stran, 399 Kč

Obal knihy

Lope de Vega: Ženy a sluhové

Autor se nebál bořit společenské konvence, když vtipným způsobem popisoval zamotané milostné trojúhelníky. Tento uznávaný autor zlatého věku španělského písemnictví rád provokoval své současníky a zesměšňoval hrdé šlechtice lstmi mazaných žen a sluhů. Příběh dvou sester Luciany a Violante ukazuje vtipnou formou, že láska dělá neplechu od začátku lidstva nehledě na pohlaví a společenské postavení. Tato nadčasová hra byla po staletí ztracená v madridské knihovně, než opět spatřila světlo světa. Pro španělské publikum ji v roce 2014 objevil Alejandro García-Reidy. Česká premiéra v divadelní podobě proběhla v srpnu 2020 na zámku Plumlov. Do češtiny ji přeložil Cyril Navrátil.

Pointa, 152 stran, 279 Kč

Obal knihy

David Laňka, Martin Műller: Já, vrah

Každý z pěti dílů tohoto audioseriálu vychází ze skutečné kauzy doživotně odsouzeného vraha. Jsou jimi vrah taxikáře Luboš Miko (ztvárněný Ondřejem Malým), člen tzv. Kolínského gangu Oto Biederman (v podání Cyrila Dobrého), vrah tří seniorů Michal Semanský (hraje David Novotný) a Zbyněk Prokop, který zabil dva spolubydlící. V audioseriálu tuto roli získal Vojtěch Vondráček. Pětici doplňuje Jaroslava Fabiánová (hraje Anna Fialová), která poprvé zabila ještě před dosažením plnoletosti.

Rozdílné případy i postavy pachatelů spojuje koncept, jakým jsou představeny posluchačům. Klíčový je rozhovor vraha s Vyšetřovatelem, který kromě známých faktů odhaluje i osobnost, pocity a myšlenkové pochody zločinců. Postava Vyšetřovatele (mluví ho David Švehlík) je smyšlená, ale u jednotlivých kauz odráží vztah reálných vyšetřovatelů ke konkrétním odsouzeným.

Audioteka, 3 hodiny 21 minut, 299 Kč

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám