Hlavní obsah

Nové knihy: Hugo, Jamesová a Grylls

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve várce nových knih tohoto týdne najdeme ideální publikaci na prázdniny, totiž příručku do přírody plnou praktických rad. Nabídka dále obsahuje historický román z doby husitské, slovník nespisovné češtiny, zabývající se rozličnými slangy, a detektivní audioknihu s komisařem Adamem Dalglieshem, který čte herec a dabér Jan Vondráček.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Jakub Nabi: Moga

Cesta životem je vždy plná překážek, jen jejich překonávání může vést ke splnění snu. Jakub Nabi, lékař kurdského původu, napsal poutavý autobiografický román. Ve vzpomínkách se vrací do Iráku do rodného Kurdistánu, země zmítané neustálými válkami a chudobou. Jako malé dítě musel po útoku irácké armády na Kurdy utéct a žít několik let v uprchlickém táboře v sousedním Íránu. Válku, tvrdý režim Saddáma Husajna i boje mezi jednotlivými kurdskými frakcemi zažil na vlastní kůži. Po návratu do Kurdistánu zasáhla rodinu další rána, otec na následky mrtvice ochrnul na polovinu těla a veškerá starost o početnou osmičlennou rodinu zůstala na mamince. S takovým osudem se nechtěl smířit. Chtěl být lékař a dostal nabídku studia medicíny. Avšak jeho cesta do Evropy nebyla jednoduchá.

Jonathan Livingston, 272 stran, 359 Kč

Obal knihy

Bear Grylls: Příručka pro začínající dobrodruhy 1: Mapy a orientace, táboření, uzly, nebezpečí a stavy nouze

Příručky populárního britského moderátora, spisovatele a dobrodruha Beara Gryllse jsou určeny pro věk 8 až 12 let. Nabízejí praktické rady, tipy a triky pro pobyt v divoké přírodě a spoustu užitečných znalostí a dovedností, které patří do výbavy začínajícího dobrodruha. Příručka sestává ze čtyř částí, z nichž první se věnuje mapám a orientaci v přírodě, druhá část umění založit tábořiště, rozdělat oheň či vytvořit si úkryt, třetí část objevuje svět uzlů a čtvrtá učí dovednostem, jak se vyhýbat nebezpečí a jak si v přírodě poradit v každé situaci.

Pikola, 192 stran, 299 Kč

Obal knihy

Pavel Hrdlička: Úkol pro šaška

V Čechách nastává před husitskými bouřemi v letech 1402 až 1403 dramatická situace. Král Václav IV. je svým bratrem Zikmundem zbaven vlády, a nakonec uvězněn ve Vídni, zemi drancují kočovní Kumáni a zároveň probíhá občanská válka mezi stoupenci Václava a Zikmunda.

Knižní klub, 280 stran, 279 Kč

Obal knihy

Paolo Giordano: Dobývání nebe

Protagonisty nového autorova příběhu je čtveřice mladých lidí, tři chlapci a jedna dívka, jejichž osudy sledujeme od puberty přibližně do Kristových let, kdy všichni sklízejí plody svých mladických postojů a rozhodnutí. Bern, Nicola, Tommaso a Teresa patří ke generaci autora románu, ke generaci, která se potácí mezi radikálním a militantním postojem proti konzumu a konzumním nihilismem, často však bez schopnosti čelit důsledkům svých voleb.

Odeon, 480 stran, 499 Kč

Obal knihy

Jan Hugo: Slovník nespisovné češtiny

Čtvrté, rozšířené vydání rozsáhlého výkladového slovníku obsahuje více než 19 000 slangových a dalších nespisovných výrazů, včetně mluvy podsvětí, českého argotu. Historicky stejný původ má také tradiční brněnská mluva (plotňáčtina, hantec). Od minulého vydání dochází k vývoji zejména slangu mládeže, včetně mluvy drogové scény. Podrobně jsou zpracovány profesní slangy, přičemž vývoj lze pozorovat např. u slangů spojených s dopravou, včetně slangu motorkářského. Hesla jsou doplněna poznámkami o historii a původu slov, které odhalují skryté významy, netušené souvislosti i úctyhodné stáří řady výrazů.

Maxdorf, 528 stran, 495 Kč

Obal knihy

Imogen Kealey: Osvobození

Inspirováno skutečným příběhem hrdinky druhé světové války Nancy Wakeové. V šestnácti letech opustila rodnou Austrálii, aby nalezla nový domov a životní lásku v Marseille. Ovšem během nacistické okupace nedokázala stát stranou a jako čím dál slavnější, a hlavně nepolapitelnější Bílá myš se stala německým silám trnem v oku. Když byla odhalena, musela uprchnout do Anglie, zatímco jejího manžela Henriho zadrželo gestapo. Nancy se však nevzdává – po tvrdém výcviku se vrací do esesáky a gestapáky zamořené Francie, aby pomohla osvobodit svůj nový domov. Příběh, založený na skutečných událostech, přibližuje osudy jedné z nejodvážnějších žen minulého století.

Ikar, 320 stran, 359 Kč

Obal knihy

C. M. Ewan: Rozbité okno

Příběh ze současné Anglie plný napínavých akčních scén, nečekaných zvratů a s překvapivým závěrem. Manželé Tom a Rachel Sullivanovi, jejich třináctiletá dcera Holly a pes Buster odjedou z Londýna do luxusní horské chaty u jezera ve Skotsku, která patří jejich společnému příteli a Tomovu šéfovi Lionelovi. Tom a Rachel před nedávnem přišli o šestnáctiletého syna Michaela, jenž zahynul při autonehodě spolu se svou přítelkyní Fionou. Michael řídil otcovo auto, ačkoli ještě neměl řidičský průkaz, a auto si vzal bez otcova vědomí. Tom se jen stěží vyrovnává se synovou lehkovážností. Rachel se naopak pokouší Michaelovo selhání obhajovat a chce mu odpustit.

Oldag, 360 stran, 299 Kč

Obal knihy

P. D. Jamesová: Pachuť smrti

V kostele jsou nalezena dvě mužská těla s proříznutým hrdlem. Komisař Adam Dalgliesh a jeho tým pátrají po tom, zda smrt bývalého ministra a bezdomovce má nějakou souvislost, kdo byl vrahem a jaký měl motiv. Tuto spleť otázek musí rozmotat detektiv spolu se svou novou podřízenou Kate. Vyšetřování je vede z chudé paddingtonské farnosti až do nejvyšších kruhů. Je třeba našlapovat opatrně, protože média číhají na každou chybu. A nejen média. Člověk, který už nejméně jednou zabil, se nebude rozpakovat udeřit podruhé. A v nebezpečí se mohou ocitnout sami vyšetřovatelé.Text čte herec a dabér Jan Vondráček.

Radioservis, 5 hodin 56 minut, 299 Kč

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám