Hlavní obsah

Nesnesitelná složitost bytí Jana Gemrota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charakterizovat malíře Jana Gemrota jako hyperrealistu je pouze jeden z úhlů pohledu, kterým lze jeho tvorbu popisovat. Musíme k tomu přidat i to, že tento tvůrce je přímo posedlý hledáním drobných detailů, ze kterých skládá komplexní celek.

Foto: Jan Šída , Právo

Jan Gemrot rád prolíná realitu s psychedelií (Nesnesitelná složitost bytí, 2022).

Článek

Výstava Observace, která trvá v pražské výstavní síni Expo 58 Art do 24. července, je ideálním důkazem výše uvedeného tvrzení. Pro lepší vizuální uchopení (ale i pochopení) tvůrcových zhmotnělých idejí rozdělili kurátoři expozici na několik tematických kapitol.

Úvodní část obsahuje originální portréty, tak trochu freudovsky pojaté. Tvář je totiž naznačena jen v základních rysech, zatímco místo očí, nosu či úst namaloval umělec fragment přírodní scenérie. Možná chtěl naznačit, že portrét duše je důležitější než tvář jako taková a že duševní krajina se může podobat té skutečné. Jeden z takto pojatých portrétů ukazuje výseč pohledu na arktický ledovec. Hrdě ční v temných vodách moře a mlčky čeká tisíce let na to, až roztaje. Stejně tak jednou roztaje i lidská duše a zmizí do nenávratna.

Dále Gemrot ukazuje futuristické létající stroje. Jejich štíhlé aerodynamické tvary doslova párají stratosféru. Tak, jak to je u prostorového objektu Sonický třesk (2022). Čumák bojového stroje výhružně trčí z časoprostorové bariéry a prodírá se na druhou stranu, do jiné dimenze. Nesnesitelná složitost bytí (2022) zase ukazuje moderní vzdušný koráb, jehož turbína je rozžhavená do temně rudé barvy. A jako výzbroj nese letadlo na palubě ležící nahou ženu, takže jeho vybavení tvoří místo jaderné bomby nebezpečná sexbomba.

Reklama

Výběr článků

Načítám