Hlavní obsah

Nejpodivnější premiéra v Semaforu. Za všechno můžou covid a Putin

Za nejpodivnější premiéru v historii pražského Divadla Semafor označil principál Jiří Suchý improvizovaný večer Tulipán vadne, který v pátek nahradil původně plánovaný muzikál Nižní Novgorod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Suchý se v improvizovaném večeru Tulipán vadne představil jako průvodce i zpěvák.

Článek

S tímhle titulem má prostě Suchý smůlu. Návrat ke hře, která měla premiéru v roce 1992 a kterou razantně přepsal, během posledních tří let několikrát, zkomplikoval covid. A když už se zdálo, že premiéře nemůže nic zabránit, přišla Putinova agrese vůči Ukrajině a titul přestal být aktuální.

„On si prostě klidně rozpoutal válku a vůbec ho nezajímalo, že máme premiéru,“ řekl Suchý na úvod večera a s humorem jemu vlastním tak odlehčil tíhu, spočívající na prknech, jež rámovaly portály příznačně nasvícené modře a žlutě.

„V době, kdy tam umírají lidé, nemůžeme tady tančit kozáčka,“ vysvětlil lakonicky změnu Jiří Suchý, podle něhož za všechno můžou covid a Putin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bronislav Kotiš (alternuje Lukáš Kunst) v roli Blázna v muzikálu Nižní Novgorod.

Na sestavení a nazkoušení „happeningu na téma Nižní Novgorod“ měl principál i soubor prakticky jen den. A když už se opět zdálo, že premiéra je zachráněná, přišla zpráva o onemocnění Jitky Molavcové, jež je spolu s Jiřím Suchým protagonistkou muzikálu, takže se vše znovu a narychlo přezkušovalo bez ní.

Přesto se večer uskutečnil a ve výsledku přinesl víc, než by za dané situace dokázala premiéra muzikálu Nižní Novgorod. Stal se setkáním duševně spřízněných lidí, kteří stejně jako solidaritu s Ukrajinou vyjadřovali i solidaritu s umělci na jevišti, kde se horečně improvizovalo, ale všichni hráli takzvaně do roztrhání těla, a to skvěle.

Už v první písni s válečnou tématikou Jó to jsem ještě žil se k Jiřímu Suchému přidal spontánně celý sál a spolu s ním si pobrukoval i následující Tulipán, který dal večeru název.

O Nižní Novgorod nakonec diváci nepřišli, dostalo se jim hojně ukázek dialogů i písniček z pera Jiřího Suchého a Ferdinanda Havlíka. A navíc i od party swingařů, které Suchý nově do příběhu zapojil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Během večera zahrála i semaforská swingová kapela z muzikálu Nižní Novgorod.

Unikátní byl večer i v tom, že diváci měli možnost slyšet a vidět současně obě alternace některých rolí, takže místo jednoho jurodivého Blázna, Námořníka či Holendra chodili, tančili a zpívali na scéně hned dva, a publikum se jejich interakcemi dobře bavilo.

Úsměvy na tvářích ale zamrzly ve chvíli, kdy Suchý zařadil do programu projekci estrádního vystoupení Akademického souboru Vojenského okruhu Moskva zpívajícího „veselou častušku“ o tom, jak Rusko Ukrajině i Západu zavře kohoutek od přívodu plynu, plnou výhružného tónu, přičemž se ruské publikum na plátně popadalo smíchy za břicha...

Večer Tulipán vadne končil muzikálovým finále z Nižního Novgorodu. Celého muzikálu se diváci dočkají až poté, co ho Jiří Suchý už poněkolikáté přepíše a zaktualizuje. A na úplný závěr zaznělo Suchého čtyřverší lapidárně shrnující současnou situaci: „Válka se k nám tiše plíží/nám je z toho do breku/hudba hudbě neublíží/to jen člověk člověku.“

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám