Hlavní obsah

Národní divadlo uvádí operu Montezuma

Právo, Radmila Hrdinová
PRAHA

Jako o velkolepé podívané s dvěma stovkami účinkujících a s muzikálovou hvězdou Radkou Fišarovou poprvé v opeře hovoří reklama pražského Národního divadla o světové premiéře opery Montezuma, kterou uvede v pátek večer na prknech historické budovy.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Italský skladatel Lorenzo Ferrero (1951) má na kontě deset operních titulů, mj. operu Rimbaud o "prokletém básníkovi", Marilyn o hvězdě filmového plátna, Night na Novalisovy básně, dále dětskou i loutkovou operu. Věnuje se i jiným uměleckým aktivitám, byl ředitelem veronské Arény, Pucciniho festivalu i přehlídky klasické a jazzové hudby v Miláně.

Námětem Ferrerovy desáté opery Montezuma (La Conquista) z roku 2003 je dobytí aztécké říše. "Nevypráví ale dějiny dobytí Mexika, ani nepředkládá historicky spolehlivou kartografii těchto dějin. Spíš je to dílo, ve kterém se prolínají historická a básnická svědectví, vybíraná z literatur domorodých i evropských. Texty z obou zdrojů jsou až na výjimky užívány v původních jazycích," říká o své opeře Ferrero.

Fišarová jako tlumočnice Cortése

Klíčovou postavou opery je Cortésova tlumočnice Doňa Marina, která tlumočí i zprávu o exotickém světě Aztéků. Ztvární ji Radka Fišarová, jež se po úspěšné muzikálové kariéře vydává i na prkna opery. "Marina je dívka, která se musí sama rozhodovat. Jedná podle toho, co jí káže instinkt, ale i rozum. Myslím, že s ní mám mnoho společného," říká o své postavě Fišarová. "Vybral jsem pro tuto roli pop-rockový hlas, který je bližší současnému vnímání. Pro historické postavy jsem ale zvolil operní hlasy, díky nimž působí jako svým způsobem exotické postavy z minulosti," říká skladatel.

S premiérou opery Montezuma je spojena i výstava Aztékové - La Conquista v Náprstkově muzeu v Praze, která představuje aztécké památky z českých expozic a potrvá až do 22. května. Reprízy opery Montezuma se v Národním divadle uskuteční pouze 16. března. a 7. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám