Hlavní obsah

Nad Azurovým pobřežím svítí slunce i hvězdy, v Cannes pokračuje festival

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou uplakaných deštivých letech vyšlo nad festivalovým Cannes slunce, a zatím se tváří, jako by chtělo nad Azurovým pobřežím setrvat na věky.

Foto: Reuters - Yves Herman

Timothy Spall je prvním aspirantem na cenu za herecký výkon.

Článek

Loňské pouliční prodavače deštníků vystřídali neúnavní prodejci slunečních brýlí, lidé se usmívají, filmové hvězdy na červeném koberci mohou dosyta předvést nákladné modely světových návrhářů. A ještě jednu přednost má slunečné počasí – vzhledem ke stávce autobusů, která tu trvá už od středy, je rozhodně příjemnější chodit pěšky v suchu než v dešti.

V setmělých kinosálech se rozběhly všechny festivalové sekce, ve čtvrtek zahájila i populární soutěž Un Certain Regard (Jistý pohled), a to francouzským filmem Party Girl. Pod příběhem zestárlé barové tanečnice a jejích mladých, v oboru aktivních kamarádek, jsou podepsány dvě debutující režisérky a jeden režisér, a do Cannes s sebou přivezli snad úplně celý štáb.

Ačkoli běžně bývá ke každému filmu maximálně pětičlenná delegace, na pódium slavnostního zahájení Un Certain Regard přišlo k úžasu publika rovných třiačtyřicet lidí, kteří se na vzniku Party Girl podíleli. Jeden z diváků k tomu poznamenal, že tak početná delegace k jednomu filmu může v příšerně drahých Cannes znamenat jen to, že se někomu podařilo řádně provětrat státní fond kultury. Jisté je, že festival to platil nejvýš těm pěti.

Z filmů v hlavní soutěži byl zatím nejzajímavější britský snímek Mr. Turner režiséra Mikea Leigha, mimořádně autentický příběh malíře doby romantismu J. M. W. Turnera. Málokdy člověk vidí tak přirozeně a přitom precizně vystiženou dobu se všemi průvodními jevy i detaily včetně skvěle typologicky vybraných herců a báječné kamery, která obdivuhodně propojuje záběry krajiny s tvorbou umělce, přezdívaného Malíř světla. A Timothy Spall jako Mr. Turner podává doslova brilantní výkon.

„Turner byl velký, revoluční umělec, a pro mě bylo vlastně snadné o něm natočit zajímavý film,” řekl novinářům Mike Leigh. „Režisér musí cítit vůči svému hrdinovi sympatie, spoluprožívat jeho život. Turner měl život složitý, a já jsem s ním hluboce soucítil.”

Timothy Spall přiznal, že aby mohl tuto složitou osobnost přesvědčivě ztvárnit, zabýval se Turnerovým životem a tvorbou plné dva roky. „Jeho vztah s matkou zanechal hluboké rány v jeho srdci, byl citovým invalidou, zejména ve vztahu k ženám,” dodal Spall.

Reklama

Výběr článků

Načítám