Hlavní obsah

Na festivalu Brod 1995 se tančilo mezi provazy deště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Českém Brodu, kde se v sobotu konala hudební přehlídka Brod 1995, se probrala festivalová noční můra. Zatímco v pracovních dnech předtím naše země čelila vysokým teplotám, v sobotu se zatáhlo, ochladilo a lilo. Pobyt na akci, jež připomíná vznik festivalu Rock for People, který se poprvé uskutečnil v roce 1995 právě tam, se stal méně příjemný.

Foto: Jakub Červenka

Skupina Gaia Mesiah předvedla v Českém Brodu skvělý koncert.

Článek

Na začátku mrholilo, potom byl několik hodin klid a večer přišel silný déšť, který při své nadvládě způsobil, že část diváků opustila areál Na Kutilce ještě před koncem koncertu bosenské kapely Dubiozy kolektiv, jež ve své hudbě mísí dub, reggae, ska, funk, rock i rap, a nepočkala na vystoupení Monkey Business, kteří svou horkou koncertní energií i výtečným přednesem zahřáli a lépe naladili každého, kdo vydržel.

Foto: Jakub Červenka

Hlavní hvězdou festivalu byla bosenská skupina Dubioza kolektiv.

Při vystoupení obou skupin diváci tančili v provazech deště. Zpočátku ještě měli chuť se jim vyhýbat, ale s jejich nabývající intenzitou to vzdali. Nakonec ani nebrali v potaz, že se pod pódii vytvořily obrovské kaluže, které opustit znamenalo vzdálit se z centra hudební magie.

Časy bez deště bylo naopak možné prožít třeba při povedených vystoupeních skupin Gaia Messiah, Wohnout nebo Mňága a Žďorp. Každá z nich nabídla to nejlepší, co kdy vytvořila, pročež nakonec nebyla nouze o přídavky.

Foto: Jakub Červenka

Mňága a Žďorp na festivalu Brod 1995

Publikum ostatně dávalo tohle privilegium i jiným. Zahajující formace Willow hrála po čtyřech letech své existence na festivalu vůbec poprvé a díky podpoře fanoušků se kvůli přídavku na scénu vracela i ona.

Jedním z nejzajímavějších momentů bylo vystoupení pražské skupiny Prohrála v kartách. Po vydání tří alb ukončila svou činnost v roce 2011. Tři roky poté zahrála na posledním rozloučení se svým kamarádem a potom se každý rok vždy jednou na pódia vrátila. V Českém Brodu to bylo její jediné letošní vystoupení, podtržené tím, že v posledních dvou letech kvůli pandemii nehrála ani jednou. Její set byl příjemným vzpomínáním na písničky, které měly ve své době přitažlivost, a nyní se ukázalo, že v nich byla vetknuta i nadčasovost.

Za mladou tuzemskou rockovou scénu na Brodu 1995 „kopali“ Deaf Heart a The Silver Spoons. Obě kapely používají v textech angličtinu, což jejich přijetí u nás dělá obecně složitější. Potenciál nicméně mají, ta první i potřebnou rockovou „špinavost“ a druhá aranžérskou i autorskou hravost.

Celý festival uzavřelo půlnoční vystoupení formace Cocoman & 2127 Sound. Je to nový projekt Adama Lančiho, jenž se na scéně pohybuje jako Cocoman. V Českém Brodu měla kapela velkou premiéru a mělo se vlastně rozhodnout o tom, zda bude pokračovat. Pokud ano, pro zdejší reggae scénu by to byl svěží projekt postavený na silných muzikantských základech.

Nejlepší letní festivaly v ČR 2022: Votvírák, Colours of Ostrava a další

Festivaly

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám