Hlavní obsah

Na Exitu vystoupili Asaf Avidan, Robin Schulz i Sabaton

Právo, Lukáš Nedomlel

Srbskému Exit festivalu o víkendu vládly taneční rytmy Paula Van Dyka a Robina Schulze, powermetalové hřmění Sabatonu a nezaměnitelný zpěv izraelské ikony indiepopu Asafa Avidana. Desetisíce fanoušků v severosrbském městě Novi Sad zaplnily areál a vyčerpaly povolenou kapacitu i přes neočekávané změny v programu.

Foto: Jelena Ivanovic/Exit

Izraelský písničkář Asaf Avidan přivezl na Exit blues.

Článek

Speciálně v sobotu večer byli návštěvníci ochuzeni o velké hvězdy. Vystoupení z různých důvodů museli zrušit Tyga, Honey Dijon, Hot Since 82, Boris Brejcha a další. Podobný počet zrušených vystoupení by znamenal pro řadu festivalů kolaps celého programu. Exit se však opírá o unikátní lokaci a bohatý program menších scén.

Festivalový areál se všemi zákoutími se rozprostírá po celé Petrovaradínské pevnosti a přilehlém okolí a je tvořen spletí širokých ulic i úzkých průchodu mezi hradbami. Jeho prozkoumání je dobrodružstvím samo o sobě. Když je obohaceno ještě o objevování zhruba desítky menších žánrových scén, je téměř nemožné jej projít za jeden večer, takže se není třeba bát rutiny.

Na své si na menších pódiích přišli jak milovníci tvrdších kytar nebo hip-hopu, tak posluchači okrajovějších žánrů elektronické hudby, jakými jsou trance, dubstep nebo drum’n’bass. Na těchto pódiích se představují především domácí hudebníci.

Svými slov to shrnul jeden z českých návštěvníků festivalu Martin Kolář, který letos navštívil Exit poprvé: „Stačí pár desítek kroků a za rohem masivních hradeb se přesunete od elektroniky k hip-hopu a hned za dalším do metalu. Díky nevelké vzdálenosti jsem stačil zhlédnout spoustu zdejších kapel a Balkán má rozhodně co nabídnout.“

Foto: Benny Gasi/Exit

Set dýdžeje Robina Schulze měl úspěch.

I když primárním žánrem obou velkých scén je na Exitu taneční a elektronická hudba, každý večer se i na hlavním pódiu objevili umělci, kteří rozšiřovali žánrový záběr. Páteční noc rozvířila svými melodickými kytarami jak v Srbsku, tak v Čechách populární švédská powermetalová parta Sabaton, která se během svých turné několikrát zastavila i v Praze a jejíž zpěvák má na Česko rodinné vazby.

V sobotu zase přinesl zvuky blues a soulu izraelský písničkář Asaf Avidan, který během koncertu podpořil žánrovou pestrost a s vtipem poznamenal, že snad nebyl pozván na festival jen díky své písni One Day, tklivé pomalé baladě, která ho proslavila až díky tanečně pojatému remixu.

Exit je především noční festival, program na většině pódiích začíná nejdříve s úderem osmé večerní a jeho konec přichází až s východem slunce druhého dne. Ačkoli převrácení spacího režimu může být pro někoho problematické, odměnou mu musí být příjemné noční teploty. Denní teploty v Srbsku se totiž během víkendu pohybovaly okolo osmatřiceti stupňů, noční naopak okolo dvaceti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám