Hlavní obsah

Na Classic Prague Awards nominováni Kasík, Mráček či Bonifantes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu klasické hudby Classic Prague Awards za rok 2019 mohou získat Martin Kasík, Česká filharmonie nebo chlapecký sbor Bonifantes. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční 18. ledna 2020 ve Smetanově síni Obecního domu.

Foto: bonifantes.cz

Bonifantes

Článek

Ze zveřejněných nominací vyplývá, že uspět mohou známí umělci, přední hudební tělesa, mladé talenty i experimentátoři napříč žánrovým spektrem. Cenu za celoživotní přínos obdrží dirigent Vladimír Válek, informovala Jana Suja.

Moderátorem večera bude hudební publicista Jiří Vejvoda. Významnou akci tuzemské klasické hudby bude vysílat Česká televize na kanálu ČT Art. „Odborná porota letos i pro čtvrtý ročník Classic Prague Awards vybrala skutečně výrazné osobnosti a objevy, jejichž úspěchy rezonovaly v uplynulých měsících,” uvedl prezident soutěže Petr Stuchlík.

V porotě Beňačková, Hlaváč, Hudeček 

O nominovaných i vítězích ve všech kategoriích rozhodují odborné vedlejší poroty v čele s hlavní porotou osobností klasické hudby. Tvoří ji sopranistka Gabriela Beňačková, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč, houslový virtuos Václav Hudeček, klavírista a pedagog Ivan Klánský a skladatel Ondřej Soukup.

Na Classic Prague Awards 2019 byli v kategorii sólistický výkon nominováni Martin Kasík (klavír), Jan Mráček (housle) a Irvin Venyš (klarinet), za komorní výkon Belfiato Quintet, Kristina Fialová (viola) a Jitka Čechová (klavír) a Klavírní kvarteto Josefa Suka, za orchestrální výkon pak Česká filharmonie, PKF - Pražská komorní filharmonie a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Nahrávkou roku se může stát When The Soul Speaks chlapeckého sboru Bonifantes, The Complete Piano Works Viktora Kalabise v podání Iva Kahánka a kvartetní tvorba Dmitrije Šostakoviče od souboru Pavel Haas Quartet.

V kategorii vokální výkon porota nominovala chlapecký sbor Bonifantes, Český filharmonický sbor Brno a Pražský filharmonický sbor. Držitelem ceny za soudobou kompozici se stane Aleš Březina, Zdeněk Král nebo Jan Vičar. Nominaci za crossover projekt získali Epoque Quartet, Five Star Clarinet Quintet a Marek Novotný Project II.

Ani tentokrát však nebudou chybět oblíbené nominační kategorie Talent roku, Celoživotní přínos a Cena za propagaci české hudby v zahraničí. Tu se diváci dozví, oproti letům minulým, až při slavnostním předávání v Obecním domě.

Na slavnostním večeru vystoupí Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK spolu s několika sólisty.

Classic Prague Awards vznikly z iniciativy společnosti Voice of Prague a bývalého ministra kultury Jiřího Bessera. Křišťálovou trofej s grafikou jedné z Janáčkových partitur vyrobila nižborská sklárna Rückl Crystal. Podrobná pravidla českých cen klasické hudby se nacházejí na www.classicpragueawards.eu.

Reklama

Výběr článků

Načítám