Hlavní obsah

Na Českém slavíkovi se bude hlasovat systémem D21. Vítězové budou vyhlášeni 19. listopadu

Právo, Jaroslav Špulák

Hudební anketa popularity Český slavík se po čtyřleté pauze vrací. Vyhlášení vítězů se odehraje 19. listopadu v Hudebním divadle Karlín v Praze. Slavnostním večerem bude provázet dvojice Aleš Háma a Ondřej Sokol, v přímém přenosu ho bude vysílat TV Nova. V pondělí 20. září před polednem bylo spuštěno hlasování. Použita při něm je metoda D21, jejímž autorem je český matematik a společenský reformátor Karel Janeček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Janeček, Lucie Bílá, Lilia Khousnoutdinová s cenou Českého slavíka.

Článek

Základním předpokladem systému je, že každý hlasující má vždy k dispozici více hlasů, než kolik je vítězných možností. V případě Českého slavíka je jich pět. Všechny přitom mají stejnou váhu a hlasující je může, ale nemusí použít v plném počtu. Pro každou z možností přitom lze hlasovat pouze jedním hlasem.

Pořadatelé ankety také odhalili podobu nové sošky, kterou obdrží vítězové jednotlivých kategorií. Jejími autorkami jsou Viktorie Beldová a Lilia Khousnoutdinová.

Za znovuzrozením ankety o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku i skupinu stojí kromě Janečka také producent Jakub Horák, který post ředitele ankety převzal po Jaroslavu Těšínském. Těšínský je čestným ředitelem Slavíka a zůstává s novými tvůrci v úzkém kontaktu.

„Českého slavíka jsem se rozhodl obnovit, abych pomohl naší hudební scéně. Před čtyřmi lety jsem si říkal, jaká je to škoda, že největší celonárodní anketa, jejíž název vymyslel už před téměř šedesáti lety Ladislav Smoljak, krachuje kvůli tomu, že používá špatný hlasovací systém. Myslím si, že to, co se stalo té anketě, by se nemohlo stát s hlasovacím systémem D21,“ řekl na tiskové konferenci Karel Janeček.

„Hlasovací systém předtím fungoval tak, že lidé dávali tři hlasy pro prvního, dva hlasy pro druhého a jeden hlas pro třetího. Když se dohodli příznivci nějaké kapely, dali jí tři hlasy a další nedali nikomu. Tím pádem vznikla nerovnováha, která třeba ani nevyjadřovala podporu dané kapely. Nový systém je naprosto spravedlivý, bezpečný, nikdo do něj nemůže zasahovat a cenu dostane ten, kdo opravdu vyhraje,“ uvedl Jakub Horák.

K obvyklým kategoriím ankety přidali pořadatelé pro letošek i kategorii Hip-hop a rap. „Chceme ji trochu oddělit, na sociálních sítích směřovat na cílovou skupinu a nemotat ji s celebritami, které znají diváci z přenosů TV Nova. Hlasovat se bude rovněž v kategorii Objev roku, jejíž nominace určí odborná porota složená z respektovaných hudebních publicistů. Hlasování v této kategorii začne 6. listopadu, den poté, co skončí hlasování v hlavních kategoriích. Hlasování pro Objev roku potrvá do poloviny přímého přenosu,“ uvedl Jakub Horák.

Na slavnostním ceremoniálu vystoupí Ewa Farna, Tomáš Klus, Marek Ztracený a další. Jména zpívajících hostů večera bude postupně odhalovat TV Nova.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám