Hlavní obsah

Miro byl úžasný člověk, bude nám moc chybět, vzpomínají Žbirkovi kolegové

Hudební scénu zasáhl smutek. Kolegové zesnulého slovenského zpěváka a skladatele Mira Žbirky jsou jeho náhlým skonem velmi zasaženi. Vzpomínají na něho jako na zásadní osobnost česko-slovenské hudební scény, která po sobě zanechala výraznou stopu.

Zemřel zpěvák Miro ŽbirkaVideo: Novinky

 
Článek

„Tohle strašně bolí. Miro Žbirka byl pro mě umělec, který i v dobách patosu přinášel do československé hudby inovaci a nádech světové pop-music. Geniální songwriter, úžasný člověk plný pokory, absolutní legenda. Je mi ctí, že jsem tě mohl poznat, poslouchat tě mluvit o hudbě i životě celkově. Budeš nám strašně moc chybět.”

Adam Mišík, zpěvák

„Můj drahý Meky, budeš mi velice chybět. V mém srdci jsi navždy. S láskou tvoje princezna.”

Marika Gombitová, slovenská zpěvačka

Zpěvák a skladatel Miroslav Žbirka, přezdívaný Meky, zemřel ve středu ve věku 69 let. Podle jeho manželky Kateřiny delší dobu trpěl komplikovaným zápalem plic.
Foto: Josef Vostárek, ČTK

Miro Žbirka na snímku ze 17. června 2017

„Sedíme v šatně úplně zmrzlí. Máme půl hodiny před koncertem a teď jsme se to dozvěděli. Určitě něco vymyslíme, asi mu věnujeme nějakou písničku. Kamarádili jsme spolu, on byl strašně milý společník, vždycky byl dobře naložený, skvělý zpěvák, kterému nikdy neujela intonace. Prostě super chlap.”

Petr Janda, frontman skupiny Olympic

Zemřel zpěvák Miro Žbirka

Kultura

„Pochopil jsem, jak se cítil Paul McCartney, když mu řekli, že zemřel John Lennon. Nebyli jsme poslední dobou v intenzivním kontaktu, ale to jsou věci, které se nedají zapomenout. Nemůžu říct, že to musím nějak rozchodit, protože ani nevím, zda se to dá rozchodit.”

Laco Lučenič, bývalý spoluhráč z Modusu

„Švejk není důvodem pro národní mindrák.“ Zemřel Miro Žbirka

SALON

„Byli jsme muzikantsky i lidsky propojeni, protože naše doprovodné skupiny měly několik společných členů. Jeho odchod je velká ztráta, hudební i lidská. Jeho matka byla Angličanka, jeho žena Češka a on dokázal přes tyto rozdíly propojovat lidi. To se mi na něm moc líbilo. Když jsem byl v roce 2014 po těžké operaci mozku a nemohl jsem řadu měsíců hrát, pomohl klukům z mé kapely. Bral je na koncerty. Já bych teď rád jeho muzikantům také pomohl. Zpráva o jeho odchodu mě nesmírně bolí.”

Michal Hrůza, zpěvák

Žbirkův kolega: Pochopil jsem, jak se cítil McCartney, když zemřel Lennon

Kultura

„Před měsícem a půl jsme spolu seděli v šatně na Křižíkově fontáně v Praze na akci Forever Král a kecali o blbostech. Toto pondělí jsem psal jeho ženě Katce, ať mi pošle adresu, že jsem mu koupil knížku o zpěvačce Debbie Harryové z Blondie. Měl tu kapelu rád. Před chvílí mi psala, že si ji už nestihl přečíst, nestihla mu ji dát. Jsem smutný, pouštím si jeho desky. Meky byl fakt frajer. Byl neskutečně vtipný, uměl si udělat legraci sám ze sebe.”

Petr Fiala, zpěvák skupiny Mňága a Žďorp

„Nemůžu přestat plakat. Můj přítel, jeden z mála v tomto byznysu, vzor a člověk, který mě měl upřímně rád. Měli jsme společné plány do budoucna.”

Katarína Knechtová, slovenská zpěvačka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám