Hlavní obsah

Žbirkův kolega: Pochopil jsem, jak se cítil McCartney, když zemřel Lennon

Bratislava

Kytarista Laco Lučenič, spoluhráč zesnulého Mira Žbirky ve skupinách Modus a Limit, řekl v televizi Markíza, že teď pochopil, jak se cítil Paul McCartney, když mu řekli, že zemřel John Lennon. „Nebyli jsme poslední dobou v intenzivním kontaktu, ale to jsou věci, které se nedají zapomenout. Nemůžu říct, že to musím nějak rozchodit, protože ani nevím, zda se to dá rozchodit,“ dodal Lučenič.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Miroslav Žbirka na snímku z 3. prosince 2019

Článek

Textař Kamil Peteraj uvedl, že Žbirka dovedl jeho texty k největším úspěchům.

Zpěvačka Katarína Knechtová na sociální síti uvedla: „Nemůžu přestat plakat. Můj přítel, jeden z mála v tomto byznysu, vzor a člověk, který mě měl upřímně rád. Měli jsme společné zážitky i plány do budoucna.“

„Švejk není důvodem pro národní mindrák.“ Zemřel Miro Žbirka

SALON

„Věčný kluk Meky nás dnes náhle opustil. Skvělý kolega a velký profesionál, pokaždý příjemně naladěn. Děkuji ti za krásné písně, budeš nám moc chybět,“ dodala zpěvačka Beata Dubasová.

Zemřel zpěvák Miro Žbirka

Kultura

Skupina Hex konstatovala, že Žbirkova smrt je obrovská ztráta pro slovenskou pop music. „Osobnost, která bude nesmírně chybět,“ uvedla skupina.

„Měli bychom na něj vzpomínat jako na skvělého umělce. Zůstanou po něm desítky písniček, které právem patří do zlatého fondu nejen slovenské, ale i československé populární hudby,“ řekl hudební publicista Juraj Čurný veřejnoprávnímu Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS).

Politici se loučí

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociální síti konstatovala, že Žbirka byl a zůstane legendou. „Díky jeho nadání zněl slovenský pop i v časech hlubokého socialismu absolutně světově. Vytvořil desítky hitů, které zná celé Slovensko i Česko, texty jeho písní známe všichni zpaměti,“ uvedla hlava státu.

Slovenský premiér Eduard Heger uvedl, že hudební scéna přišla o významnou legendu a charismatickou osobnost se specifickým humorem. „Na Slovensku máme jen málo autorů a interpretů, kteří svou muzikou přesáhli svoji dobu,“ dodal Heger.

Předseda české vlády Andrej Babiš na sociální síti napsal, že měl Žbirku moc rád. „Čtu, že zemřel Miro Žbirka. Nejdřív jsem myslel, že je to jeden z jeho vtipů. Jeho písničky jsou moje mládí. A nejsem rozhodně sám. Žili jsme jím všichni. Atlantida je nej. Dovolte mi vyslovit upřímnou soustrast rodině a blízkým. Děkujeme za všechno, Miro,“ napsal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám