Hlavní obsah

McCartney roztančil Rudé náměstí

ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Nová vlna ´beatlemanie´ zachvátila Moskvu poté, co Paul McCartney vystoupil v sobotu vůbec poprvé v Rusku. Na Rudém náměstí jeho koncertu přihlíželo nadšených 20 tisíc platících diváků. V přeplněných okolních ulicích ho poslouchalo dalších až 130 tisíc lidí. Paula si osobně přišel poslechnout i ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: PČR Prostějov
Článek

Na scéně instalované přímo před chrámem Vasilije Blaženého zazpíval McCartney podobně jako v dalších městech 36 skladeb, mezi nimiž převažovaly písně The Beatles včetně nesmrtelných Let It Be, Hey Jude a Yesterday. Zazněla i Back In The USSR, napsaná speciálně pro neuskutečněné turné po Sovětském svazu.

Rudé náměstí bylo celý den neprodyšně obklíčeno a na pořádek dohlíželo 650 příslušníků policie a na 400 vojáků ministerstva vnitra. Přístupné bylo jen divákům, kteří se prokázali vstupenkou. Asi hodinu po zahájení koncertu z Kremlu do improvizovaného hlediště přišel pěšky prezident Putin a posadil se vedle moskevského starosty Jurije Lužkova. Celý koncert byl přenášen na deset velkoplošných obrazovek.

McCartney vždy chtěl navštívit Rusko

McCartney se svěřil, že od dětství snil o návštěvě Ruska a že jeho dojmy předčily veškeré očekávání. Ještě před koncertem se v Kremlu setkal s prezidentem Putinem, který jej i s manželkou pozval na čaj a pak mu osobně ukázal i kremelské nádvoří. Zpěvák pak Putinovi v rámci soukromé audience zazpíval úryvek Let It Be a prezidenta označil za "velmi příjemného chlapíka".

McCartney se zajímal, zda Beatles byly v bývalém SSSR zakázány. Putin odpověděl, že "zakázány ne, ale to, že vám v 80. letech nedovolili uspořádat koncert na Rudém náměstí, o něčem svědčí". "Svého času jste vy i Beatles byli u nás velmi populární. Vaše muzika byla jako doušek svobody," uvedl.

Nacionalisté a komunisté byli proti

Proti uspořádání koncertu vedli několik týdnů ostrou kampaň ruští komunisté a ultranacionalisté, kteří označovali akci za "rouhání", neboť se konala v blízkosti mauzolea zakladatele Sovětského svazu V. I. Lenina a také poblíž Stalinova hrobu.

Moskevská policie oznámila, že v době koncertu došlo poblíž Rudého náměstí k přestřelce. Policie se pokusila zadržet automobil, který porušil zákaz vjezdu. Vozidlo však pokračovalo v jízdě a při pronásledování jeho osádka zahájila palbu. Čtyřem osobám se podařilo uprchnout a pátrání po nich prý bylo kvůli velkému množství lidí v okolí Rudého náměstí obtížné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám