Hlavní obsah

Mazel zve děti do lesa, mezi kouzelné bytosti různých tvarů a velikostí

Lenka Hloušková, Právo, Lenka Hloušková

Léto, prázdniny a jeden dětský tábor, to jsou kulisy nového filmu Petra Oukropce Mazel a tajemství lesa. Hlavní hrdinou je městský chlapec na prahu puberty, který se v „civilu“ nejraději věnuje svému mobilnímu telefonu a příroda je pro něj trpká nuda. Jenže pak musí odjet na několik týdnů na tábor, kde jsou mobily zakázané...

Trailer k filmu Mazel a tajemství lesaVideo: BontonfilmCZ

 
Článek

„Mazel je letní film s prázdninovou atmosférou,“ říká Oukropec, který v minulosti natočil i jiné úspěšné filmy pro děti, Modrého tygra a Ani ve snu!

Jeho nové vyprávění zavede diváky do ryzí současnosti.

Na Berlinale se dostaly zatím dva české filmy

Kultura

Řeší časté starosti moderních rodičů, co dělat s potomky, kteří ze všeho nejraději volí život v luxusu, do nějž pár týdnů pod stanem, bez signálu, rozcvička, polní kuchyně a koupelna v potoce opravdu nepatří...

Foto: Bonton Film

V lese se ukrývají bytosti, které na první pohled působí i roztomile.

Hlavní hrdina (Sebastian Pöthe) je prostě Mazel. Kluk, jenž by si podobná dobrodružství s chutí odpustil. Jenže má smůlu. Na táboře si musí zvyknout nejen na provizorní podmínky, ale také na všudypřítomné bytosti našich lesů různých tvarů a velikostí.

Foto: Bonton Film

Mazel je normální městský kluk, jemuž je bližší mobil než příroda. Jenže teď musí odjet na tábor, bez telefonu a pohodlí...

Travní mužíci, létající čarodějnice ostružníková, rodiny bojovných šišek i celé obživlé stromy... A právě s nimi jej čeká největší dobrodružství jeho života: záchrana lesa, jejž ohrožuje těžba dřeva.

Originální bytosti z lesa

Vedle dětských hrdinů se ve snímku, který měl premiéru 30. června, objevují také dospěláci, mimo jiné Kristýna Boková či Ester Geislerová.

Vedle jejich umění jsou důležité ve filmu také triky, protože tvůrci v nadpřirozených bytostech zkombinovali moderní počítačové triky s tradiční animací a loutkami.

Foto: Bonton Film

Kolikrát jste se na táboře báli?

„Někteří jsou veselí a jiní možná i nebezpeční. Pokud v lese zakopnete o kořen nebo na vás spadne šiška, není to náhoda a není to ani hravá veverka. Jsou to oni a ukazují, kdo je v lese doma,“ vypráví režisér Petr Oukropec.

Postavte si domeček

Tvůrci doufají, že jejich filmový příběh se stane klasickým prázdninovým vyprávěním, do něhož patří také společné rodinné zážitky. K těm jejich patří také stavění „domečků” pro lesní bytosti.

Nevíte jak na to? Stačí mech, větvičky. Jejich ideální lokace by podle režiséra byly západ Čech a jižní Morava, respektive Bolfánek a Moravský kras, kde se snímek Mazel a tajemství lesa z velké části natáčel.

„Na Bolfánku, kde jsme postavili náš hlavní nefalšovaný tábor, včetně latríny a polní kuchyně, jsme našli opravdu magické místo. Byly to parádní prázdniny s kamerami a klapkami. Věřím, že to bude ve filmu znát,“ uzavírá Oukropec.

Anketa

Dáváte svým dětem na letní tábor mobilní telefon?
Ano
11,6 %
Ne
53,5 %
Děti na tábor nejezdí
16,3 %
Nemám děti
18,6 %
Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám