Hlavní obsah

Made in Norway, thriller jako víno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pravdě řečeno by se slušelo spíš říci thriller jako víno, byť poněkud hořké či trpké. Tak nějak lze charakterizovat dvě hodiny a čtyřicet minut trvající drama Made in Norway ve zvukové podobě. Jeho autorem je norský spisovatel Vegard Steiro Amundsen.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Příběh původně vznikl jako seriál norského rozhlasu a v roce 2020 získal prestižní cenu Prix Europa jako nejlepší rozhlasový seriál. U nás se jeho zpracování ujal režisér Aleš Vrzák a obsadil ho celou plejádou výrazných hereckých osobností. V nahrávce účinkují třeba Petra Bučková, Jan Dolanský, Jiří Vyorálek, Ondřej Vetchý, Klára Suchá a řada dalších.

Ústřední postavou je kapitánka Oda Skarová, která působí v mírových jednotkách v Iráku. Při bojové akci se svými kolegy objeví sklad zbraní původně určených pro NATO, které však neznámým způsobem získali iráčtí teroristé. Akci zaplatí jeden z jejích druhů životem, další trvalým zmrzačením.

Otevírá se palčivá otázka, jak se zbraně, navíc zcela nové, mohly dostat do nepravých rukou. Oda Skarová se pustí do pátrání a věc pro ni získává i osobní rozměr. Zbraně se totiž vyrábějí v jejím rodném městě v Norsku a s tamní zbrojovkou je tak či onak propojena část její rodiny i přátel. Je pochopitelné, že na určitých vysokých místech nikdo nestojí o to, aby bylo pozadí prapodivných obchodů odhaleno.

Made in Norway není klasická audiokniha, ale nesmírně velkoryse pojatá dramatizace. Rozhodně stojí za to se do ní důkladně zaposlouchat, a to nejen pro dramatičnost a napětí celého příběhu. Mimořádně povedené a důkladné je totiž i zvukové a režijní zpracování nahrávky. S trochou nadsázky lze konstatovat, že se jedná o špičkový filmový thriller, nicméně ve zvukové podobě.

Velmi citlivá je práce s prostředím, výrazně podtržená hudbou. Bojové scény si v ničem nezadají s vysokonákladovým americkým bijákem, jen při nich můžete zavřít oči, zapojit fantazii a zamyslet se i nad poselstvím, které tato nahrávka přináší.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám