Hlavní obsah

Letní Letnou otevřou španělští akrobaté

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský soubor Voalá otevře v úterý 18. srpna večer v pražských Letenských sadech 17. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná, který do 25. srpna nabídne to nejlepší z novocirkusové scény.

Foto: archiv Letní Letná

Vzdušní španělští akrobaté zahájí 17. Letní Letnou.

Článek

Stejně jako loni se zahájení festivalu odehraje vysoko nad hlavami diváků. Inscenace Voa lá Station, využívající jako kulisu nebe, vytváří pomocí vzdušné akrobacie poutavé vizuální a emotivní obrazy, jejichž součástí je i živá hudba a zpěv.

Letní Letná má podtitulek „Light“, který značí nutná omezení programu v důsledku koronavirové pandemie, jež znemožnila účast řadě zahraničních akrobatů. I tak si ale diváci přijdou na své a o svou bezpečnost se obávat nemusejí.

„Naší prioritou je maximální bezpečí návštěvníků. Na základě rozhodnutí vlády jsme snížili kapacitu šapitó na pět set osob, všichni diváci musejí používat roušky. Kapacita venkovní scény zůstává zachována a bude zde dostatek prostoru pro dodržení bezpečné vzdálenosti mezi skupinami. Pro návštěvníky máme připravené roušky k zakoupení i dezinfekci zdarma,“ říká ředitel festivalu Jiří Turek.

Francouzský soubor Galapiat Cirquese se na Letní Letnou vrací po osmi letech, a to se světovou premiérou. Pražské publikum jako první uvidí novinku L’âne et la carrote, tedy Osel a mrkev. „Pomocí série čísel muž vypráví svůj příběh cirkusového umělce. Díky svému věrnému pomocníkovi si uvědomí, že když chce člověk změnit svět, musí začít sám u sebe,“ představuje Turek představení, jehož předpremiéru viděl ve Francii před vypuknutím pandemie.

Na repertoáru letenského festivalu bude i letos to nejlepší z české novocirkusové scény. Losers Cirque Company předvede speciální edici svého prvního představení The Loser(s), Cirk La Putyka uvede Kaleidoscope, který vznikl během konoravirové pauzy.

Oba soubory se pak sejdou ve společném improvizačním vystoupení s názvem Be Together – Buďme spolu, jež bude k vidění jen jednou, a to 21. srpna od 17 hodin právě na Letní Letné. Soubor VOSTO5 představí na Letné svůj Stand’artní kabaret.

I přes letošní zeštíhlený program nebudou scházet ani představení, dílny a další zábava pro děti, tradiční Open air žonglérská show a řada dalších akcí.

Loňskou produkci provazochodecké umělkyně Tatiany-Mosio Bongongy připomene filmový dokument, který bude za účasti tvůrců zdarma k vidění ve čtvrtek 20. srpna od 21 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám