Hlavní obsah

Lasica a Polívka si spolu poprvé zahráli divadlo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ve hře Ronalda Harwooda Garderobiér se poprvé na jednom jevišti setkali dva divadelníci, komici i přátelé Milan Lasica a Bolek Polívka. Pod vedením slovenského režiséra Romana Poláka v pátek rozehráli v bratislavském Studiu L+S škálu svého hereckého umění a na první pohled je zřejmé, že společné vystoupení jim působí radost.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Nedostavěné obchodní centrum sídliště již nehyzdí.

Článek

Garderobiér se od února objeví každý měsíc střídavě dvakrát v Bratislavě a dvakrát v Brně. Hru oba plánovali uvést už od roku 2002. "Různé události nám v tom ale vždy zabránily a termíny se posouvaly," vysvětlil Lasica.

Hra vypráví o umírání shakespearovského herce, který se s námahou snaží zahrát krále Leara, a o jeho garderobiérovi. Starý a druhořadý herec, jehož ztvárnil Lasica, je unavený, nepamatuje si text a kočovný život ho už zjevně nebaví. Garderobiér se ho snaží přesvědčit, aby si opět začal věřit a nebál se vstoupit na jeviště.

Polák, který se jako režisér podepsal také pod Cyrana Štúdia L+S, text upravil tak, aby v něm bylo více prostoru pro improvizaci. "Síla autora je v tom, že i když protagonisté zdůrazní patos nebo jsou to komici a klauni, stále tam zůstává určitá nostalgie, sentiment, smutek, radost i naděje. Jsem velmi rád, že tento projekt vznikl a že jsem mohl vytvořit rámec k tomu, aby se herecké osobnosti různých druhů, škol a stylů dostaly na jeviště v jedné době a v jednom prostoru," uvedl.

Dvojjazyčné představení

V podání Lasici a Polívky se na jevišti setkávají dva vyhraněné typy humoru. Jak říká kritik Kornel Földvári, "z konfrontace eruptivního Polívky a tlumeného ironika Lasici nehrozí velký třesk, ale neopakovatelná syntéza prozrazující mnoho o lidské duši, naději a vztazích".

V představení vystupují společně čeští a slovenští herci Emília Vášáryová, Zdena Herfortová, Lucie Gažiová a Jitka Čvančarová. Hrají ve své mateřštině, takže je to česko-slovenské představení. "Ani na chvilku nás nenapadlo, abychom hráli na Slovensku slovensky a v Čechách česky. Chceme, aby z jeviště zaznívala slovenština i čeština. Jsem moc rád, že se tento projekt uskutečnil," dodal Lasica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám