Hlavní obsah

Lákadlem zámku Valdštejnů bude Muzeum Čtyřlístku

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdinové populárního tuzemského komiksu Čtyřlístek budou mít od neděle nový domov. Muzeum Čtyřlístku, jehož součástí je interaktivní expozice o jednotlivých postavách, historii i autorech komiksu nebo kompletní sbírka všech sešitových vydáních Čtyřlístku, se totiž stěhuje na barokní zámek v Doksech u Máchova jezera na Českolipsku.

Foto: Michael Polák , Právo

Zámek v Doksech

Článek

Památka, která ještě do roku 1945 patřila do rodového majetku Valdštejnů, se po rozsáhlé rekonstrukci za 89 milionů korun otevře v neděli. „Bude to poprvé v historii, kdy bude zámek ze 16. století natrvalo otevřený pro veřejnost,“ řekla starostka Doks Eva Burešová (SLK). Kromě muzea Čtyřlístku najde na zámku nové sídlo také dokská městská knihovna, turistické informační centrum a od léta tu bude zpřístupněná rovněž zámecká prohlídková trasa.

Muzeum Čtyřlístku sídlí v Doksech už deset let. Doteď ale mělo k dispozici jen omezené prostory na půdě dosavadní budovy dokské knihovny. „Nové zámecké prostory jsou nádherné. Muzeum se v nich bude postupně rozpínat. Už máme plány, že přibude ještě strašidelný les, Myšpulínova laboratoř nebo projekční místnost,“ popsal pětasedmdesátiletý výtvarník Jaroslav Němeček, autor Čtyřlístku.

Komiks, který letos oslavil padesát let existoval, nesídlí v Doksech náhodou. S manželkou Lucií se totiž Němeček stará o hospodářskou usedlost nedaleko Doks a město i jeho okolí použil jako předobraz komiksových Třeskoprsk, v nichž Fifinka, Bobík a spol. bydlí.

Zámek pozvedly eurodotace

Zámek převzaly Doksy v roce 2015 coby bezplatný dar od Libereckého kraje a začaly s jeho rekonstrukcí. Díky společnému přeshraničnímu projektu s německým městem Bad Muskau na ni získaly evropskou dotaci ve výši 41 milionů korun. Zámek byl pro veřejnost přístupný dosud jen příležitostně. Po válce ho využívala armáda a později tu - až do roku 2012 - sídlilo zemědělské učiliště. Starší historie trojkřídlého zámku je ale spjatá s rodem Valdštejnů, kteří byli jeho držiteli od 17. století až do roku 1945. Na zámku se narodily významné osobnosti spjaté s Valdštejny. Například hraběnka Christiane, provdaná Thun-Hohenstein (1859–1935), která se proslavila coby spisovatelka.

V roce 1931 se na zámku narodil také vnuk hraběnčina bratra, páter Angelus Waldstein. Dokský patriot a absolvent gymnázia v České Lípě působil jako převor benediktinského opatství a ředitel benediktinského gymnázia v bavorském Ettalu a významně se po roce 1989 zasadil o obnovu česko-německých vztahů a spolupráci Ettalu a Českolipska.

Před 50 lety vyšel první Čtyřlístek

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám