Hlavní obsah

Kyjevský herec Moskvin se stal členem Divadla na Vinohradech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dubnové premiéře pražského Divadla na Vinohradech, jíž byla divadelní adaptace scénáře filmu Je třeba zabít Sekala, zaujal diváky v devítičlenném společenství majitelů gruntů muž výrazné tváře. Je to herec kyjevského divadla Stanislav Moskvin, pro něhož si ředitel Tomáš Töpfer dojel osobně až na hranice.

Foto: Lenka Foltýnová

Herec Stanislav Moskvin se živě zajímá o český jazyk i historii.

Článek

„Poznali jsme se při práci na filmu Muž, který stál v cestě, o politikovi Františku Krieglovi, který se natáčel před ruskou invazí na Ukrajinu. Spřátelili jsme se. Takže když začala válka, zavolal jsem mu, domluvili jsme se a já sedl do auta a jel do Vyšného Nemeckého, kde jsem na něj čekal. On přijel do Užhorodu a absolvoval čtyřhodinovou cestu pěšky směrem na Slovensko. Je mu přes šedesát, takže ho pustili bez problémů přes hranice. Přivezl jsem ho do Prahy, ubytoval u sebe a dal mu šanci pokračovat v profesní kariéře u nás v Divadle na Vinohradech. Je to báječný herec, národní umělec,“ přiblížil Töpfer.

Moskvin má smlouvu na dva roky a zatím je obsazen do dvou němých rolí. Kromě účinkování v inscenaci Je třeba zabít Sekala se objeví i v komedii Slaměný klobouk. Intenzivně se učí česky a těší se na zapojení do repertoáru. „Myslím, že je čas na to, abychom si zvykli, že u nás budou hrát i herci s přízvukem,“ soudí Töpfer, podle něhož je příznačné, že se s Moskvinem seznámil právě při natáčení filmu o ruské okupaci Československa v srpnu 1968.

V současné době Moskvin zároveň s dalším hercem z Charkova, Romanem Zhyrovem, učí v Divadle na Vinohradech herectví ukrajinské studentky, které sem uprchly před válkou z Charkova, Lvova a Kyjeva. Je to společný projekt Divadla na Vinohradech a pražské DAMU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám