Hlavní obsah

Knihou roku jsou Mornštajnové Tiché roky

Právo, František Cinger

Absolutní vítězkou prvního ročníku čtenářské ankety Kniha roku, jejímž vyhlašovatelem je Nadační fond Čtení tě mění, se stal román Tiché roky Aleny Mornštajnové. Zvítězil i v kategorii Společenský román.

Foto: Milan Malíček, Právo

Knížky Aleny Mornštajnové se staly bestsellery, lidé je stále objevují.

Článek

Vyhlášení se odehrálo v Cubex Centru Praha. Fond je nezávislou organizaci, jejímž úkolem je popularizovat čtení ve společnosti. Do hlasování se během roku zapojilo 47 892 čtenářů.

V knize Tiché roky nejde o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, v němž hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u předcházejícího autorčina románu Hana jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky.

Při příležitosti vyhlášení vítězů ankety Kniha roku 2019 byla udělena také Cena za celoživotní dílo autorce historických děl Ludmile Vaňkové. Je tvůrkyní úctyhodných sérií přemyslovské a lucemburské historie, zobrazující nejen královské postavy, ale široké rodinné zázemí i podobu tehdejších mocenských střetů.

Alena Mornštajnová píše opět o tajemství současné rodiny

Kultura

Bylo uděleno dalších dvanáct dílčích cen. V kategorii Umělecká próza ji získala kniha japonského prozaika Harukiho Murakamiho Komturova smrt, jako Výjimečný nakladatelský čin bylo odměněno dílo Marty Breenové a Jenny Jordanové Neohrožené ženy, komiksový příběh popisující dějiny ženského hnutí. Objevem roku se stala detektivka Kateřiny Šardické Zmizení Sáry Lindertové o zmizení mladé studentky v pražském metru. Ta si odnesla i cenu kategorie Young Adult.

V kategorii Sci-fi a fantasy zvítězil Sirotčinec slečny Peregrinové: Mapa dní Ransoma Riggse. V kategorii Životní styl a hobby vyhrála Barbora Tlustá za titul Bez obalu – Jak žít zero waste. Je to první česká kniha o životním stylu zero waste. Jako nejlepší kniha Populárně naučná byla určena Honest guide autorů Janka Rubeše, Honzy Mikulky a Elišky Podzimkové. Bez servítků odhaluje turistické nástrahy hlavního města.

Nejlepší audioknihou je román Ericha Marii Remarquea Na západní frontě klid v podání Jaroslava Plesla. Jako nejlepší Dětská kniha byl vyhlášen příběh Adriána Macha Gerda, příběh velryby. V kategorii napětí byl oceněn Kříďák C. J. Tudora. Obálkou roku se stala titulka vydání thrilleru Andrewa Mayneho Šelma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám