Hlavní obsah

Kniha o časopisu Student se čte jako detektivka

Právo, Luďa Razimová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týdeník Student zná snad každý, kdo zažil druhou polovinu šedesátých let minulého století. Když s jeho vydáváním souhlasil sám prezident Antonín Novotný, netušil, jak moc mu přeroste přes hlavu. Z napínavého příběhu Studenta a jeho tvůrců vznikla kniha Skoro proti všem, kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis (256 stran).

Foto: Cosmopolis

Obal knihy.

Článek

Celostátní týdeník Student, vycházející ve vydavatelství Mladá fronta od října 1965 do konce srpna 1968, se nestal běžným studentským časopisem, jak by se podle názvu mohlo zdát. Postupně měl až šedesátitisícový náklad a měl by vyšší, nebýt přídělového systému na novinový papír, disponoval širokou čtenářskou obcí i tematickým záběrem.

Především však byl odvážnější než jiné časopisy, jak odpovídalo naturelu jeho mladých autorů. Kniha o něm zdaleka není jen autentickým svědectvím doby a dramatické etapy v historii české a československé žurnalistiky. Pozorný čtenář v ní rozpozná nejednu paralelu s dneškem – i jako varování.

Mezigeneračním dialogem dvou autorů se kniha vymyká častým klišé memoárové literatury a jazykem dokládá, že jedním z původců díla je zkušený novinář a spisovatel dbalý čapkovského odkazu. Hlavním vypravěčem i ústřední postavou knihy je totiž Petr Feldstein, který byl zakládajícím členem redakce časopisu Student a působil v ní až do jeho hořkého konce, jeden čas i jako šéfredaktor. Tomáš Libánek se s ním poprvé setkal coby mladý student historie poté, co někde na půdě objevil stoh zvláštních vydání novin ze srpna 1968 a rozhodl se, že tématem jeho diplomky bude pohnutá historie Studenta.

Než jeho magisterská práce spatřila v roce 2007 světlo světa, kromě bádání v archivech a knihovnách natočil desítky kazet rozhovorů s někdejšími redaktory Studenta Petrem Feldsteinem (od roku 1990 v Československé a České televizi), Tomášem Pěkným (po listopadu 1989 jeden ze zakladatelů týdeníku Respekt) a Alexandrem Kramerem (od roku 1997 komentátor deníku Právo, proslulý zejména osobitými sobotními celostránkovými rozhovory s politiky).

Neobvyklým propojením vzpomínek přímého účastníka s poznatky historika tak mohl vzniknout dynamický obraz života jedné, ale nepřehlédnutelné redakce v období pražského jara, předjaří i následných osudů jejích protagonistů za tzv. normalizace. Obraz, který dějem, jenž má spád, čtenáři odhaluje různá i překvapivá zákoutí naší nedávné historie i postojů známých či méně známých osob, na které jsme už buď zapomněli, nebo jsme o nich nevěděli.

Navíc je vykreslen tak poutavě, že potěší i milovníky detektivek. Až na to, že předem jaksi tušíme, že „vrahem je zahradník“. Jenže si do poslední chvíle nemůžeme být jisti jeho tváří.

Kniha Skoro proti všem je „ilustrována“ kromě dobových fotografií také kopiemi historických dokumentů, dopisů a dalších listin stvrzujících v textu uváděná fakta a pro představu mladších čtenářů a pro potěchu oka pamětníkova ji doprovázejí faksimile více než tří desítek ukázek článků z přes půlstoletí starého, na svou dobu radikálního týdeníku Student.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám