Hlavní obsah

Jiří Suchý umí hříchy proměnit v básně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Tvůj svět se stával automaticky součástí mého světa. A ten svět byl a dodnes je tak báječný, že jsem ti to dneska musel veřejně napsat: Osud mi nemohl dopřát lepšího sourozence, než jsi ty,“ popřál k narozeninám svému bratrovi Jiřímu spisovatel Ondřej Suchý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Suchý

Článek

„Vzpomínejme s Jiřím, ale nechme mu jeho Tajemství. Je jenom jeho a rádo se směje. Čas prchavý a nezachytitelný, pomíjivý i nezapomenutelný. Den má 86 400 vteřin. Kolik jich už prošlo za mých 51 let v Semaforu? Vzpomínky se valí jedna za druhou i přes sebe a ve všech se objevuje ON. Tolikrát už byly zveřejněny a zapsány, něco se přidalo, něco se ubralo (paměť je laskavá a umí vytěsňovat)… Dobrat se pravdy? Snad. Nemělo by se zapomínat. Pro poučení? Nepoučitelnost je mottem našich životů. Hříchy umí Jiří proměnit v básně. A krásně!“ vyznala se Jitka Molavcová.

Foto: Jana Petráková

S Jiřím Suchým tvoří Jitka Molavcová v Semaforu nerozlučnou dvojici již půlstoletí.

„Jiří Suchý jest blanickým rytířem českého jazyka, který spasil několik generací,“ složil před lety Jiřímu Suchému poctu režisér Miloš Forman.

„Byl jsem dítě vychované v úctě ke klasickému umění, spořádané literatuře a srozumitelným básničkám. A potom Jiří Suchý rozsvítil mou hlavu jako lampu na plyn. Je známo, že Jiří Suchý je mužem mnoha řemesel, a dodávám, že v každém z těch řemesel je básníkem. Všechno, co dělá, je na hony vzdáleno banalitě, a protože banalita je opačným pólem poezie, divadlo, které založil, a jeho hry v něm jsou poetické.

Něžný básník Jiří Suchý slaví devadesát

Kultura

Jeho herectví-neherectví je poetické. Jeho povídky jsou poetické. Jeho obrazy a grafika jsou neobyčejné a poetické. Jeho texty k písničkám jsou poetické,“ tvrdil režisér Jiří Menzel.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám