Hlavní obsah

Jiří Hauschka vystavuje díla odkazující k Twin Peaks

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sovy nejsou tím, čím se zdají být. Pod tímto názvem odkazujícím k americkému seriálu Davida Lynche Twin Peaks vystavuje Jiří Hauschka svá díla od 12. listopadu v Art & Event Gallery Černá labuť v Praze.

Foto: katalog výstavy

Jiří Hauschka: Modré září

Článek

Jeho tvorba si získala renomé doma i v zahraničí, a to nejen v okruhu sympatizantů stuckismu, uměleckého směru vracejícího současnému výtvarnému umění srozumitelnost a schopnost elementární komunikace. Výstava Sovy nejsou tím, čím se zdají být je autorovým vnitřním poutnickým dialogem a nabízí obrazy inspirované nejednoznačným vztahem člověka a přírody.

Přírodu vnímá autor v širším slova smyslu než jen jako krajinu, flóru a faunu, tedy to, co najdeme za vesnicí nebo městem. Jde o vše, co nás obklopuje, a navíc člověk nemusí být vždy přímo účasten.

„Za poslední dobu jsem prožil zajímavé a vyhrocené období a odchod do světa přírody byl pro mě nezbytností. Člověk potom dokáže vidět věci jinak než jen černobíle,“ vysvětluje Hauschka.

K lynchovskému názvu výstavy dodává: „Skvěle vystihuje to, co se v mém světě odehrává a jak ho i vnímám. Není nikdy černobílý, a někdy dokonce to, co se tváří nějak, je ve skutečnosti zcela jinak.“

Barvy na paletě a štětce v rukou Jiřího Hauschky zobrazují barevnost světa, člověka, přírody a jejich vzájemných vazeb i rozporů srozumitelným jazykem, ale se značnou dávkou neuchopitelného tajemna. Porozuměli mu návštěvníci galerií i odborníci nejen u nás, ale i ve Velké Británii, USA, Itálii či Německu. V Praze Hauschka vystavuje po bezmála pětileté pauze. Kurátorem výstavy je Martin Dostál.

Ačkoliv Hauschka nevystudoval žádnou uměleckou školu, je zastoupen ve sbírkách Národní galerie Praha a v řadě soukromých sbírek u nás i v zahraničí. Dopracoval se k osobité a zajímavé podobě malby, která osciluje na hranici abstrakce a figurace. Vystavoval ve Velké Británii i v Praze, včetně samostatné výstavy Emotional Landscapes v londýnské The Residence Gallery v roce 2006 či společné výstavy s Jaroslavem Valečkou v londýnské Red Gate Gallery v roce 2011.

Posledním zahraničním úspěchem byla jeho účast na přehlídce NordArt Kunstwerk Carlshütte v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám