Hlavní obsah

Internetové televize hlásí nebývalý zájem. Doufají, že to tak zůstane

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnost placených on-line televizí během pandemie rostla. Firmy nyní spekulují, že by se trend mohl udržet i do budoucna.

Foto: Cinemart

Dagmar Havlová v komedii Vlastníci

Článek

Návštěvnost on-line kina DAFilms.cz stejně jako sledovanost filmů se po vyhlášení nouzového stavu zvýšila až pětinásobně. Nárůst hlásí i další placené služby jako Aerovod.

Velmi úspěšný byl on-line program přerušeného festivalu Jeden svět a z hraných filmů třeba černá komedie Vlastníci.

„Březen byl mimořádný měsíc v mnoha ohledech. Svobody, které jsme si desetiletí hýčkali, jsme pozbyli v řádu hodin nebo dnů. Byl to obrovský náraz a tlak na psychiku každého z nás. Statistiky DAFilms.cz to také zrcadlí. Zhruba od 13. do 22. března jsme zaznamenali neuvěřitelný zájem o naše služby,“ tvrdí výkonná ředitelka  DAFilms.cz Diana Tabakov.

Festival Jeden svět přerušil běžný program a přesunul se na internet. Nabídl 18 filmů vybraných napříč festivalovými sekcemi a počet přehrání jednotlivých filmů odpovídá počtu diváků, kteří by za normálních okolností mohli filmy zhlédnout v průběhu festivalu. Nejúspěšnějšími filmy z celého programu se staly makedonský dokument nominovaný na Oscara Země medu a deníkové záznamy ze syrského Aleppa ve filmu Pro Samu. Oba snímky chystá do české distribuce uvést společnost Artcam.

RECENZE: Vlastníci. Lábus, Havlová a Melíšková v nejlepší české komedii roku

Film

Různé služby nabízejí jak předplatné, tak i přehrání jednoho filmu. V případě jednorázového přehrání jasně vede film Vlastníci Jiřího Havelky a druhá je Země medu.

V prvních deseti dnech diváci sledovali filmy v jakoukoliv denní dobu, po tomto období a odeznění prvotního šoku se zájem o přehrání filmů přesunul spíše do podvečerních a večerních hodin, nezávisle na tom, jestli se jedná o pracovní nebo víkendové dny.

Udrží se trend v běžné situaci?

„Již dlouhodobě se ukazuje, že diváci chtějí na internetu sledovat nový obsah. V tomto ohledu bude zajímavé sledovat, jak rychle se z plánovaných kinopremiér stanou i on-line premiéry. Obzvlášť výrazně to je vidět na současné vzrůstající poptávce ze strany filmových festivalů. Po úspěšném uvedení filmů Jednoho světa plánujeme spolupráci s Českými centry, která organizují festival českých filmů pro zahraniční diváky Czech That Film, z mezinárodních festivalů to je právě probíhající festival Visions du Réel, který uvádíme online, a jednáme i s prestižním britským festivalem v Sheffieldu,“ tvrdí kurátorka programu DAFilms.cz Veronika Lišková.

Majitelé placených on-line služeb by si přáli, aby se trend růstu udržel do budoucna, jenže březen byl extrémně abnormální měsíc. Všechna kina, divadla, koncertní sály, kluby a hospody byly zavřené, navíc v březnu nebylo tak teplo, aby lidé mohli odpočívat u vody. V normální situaci, která se pomalu vrátí, je návštěvnost placených internetových služeb přinejmenším nejistá.

Reklama

Výběr článků

Načítám