Hlavní obsah

Huascarán. Tragédii patnáctky českých horolezců v Peru připomene dokument

Lenka Hloušková, Novinky, Lenka Hloušková

Před padesáti lety se parta skvělých mužů rozloučila s věžemi rodného Skaláku. Nastoupila na cestu k vrcholkům peruánských Bílých Kordiller. Měli zkušenosti, za sebou tvrdý trénink, houževnatost. Jenže jejich sen zastavilo zemětřesení. Patnáct mužů zemřelo pod Huascaránem. Jejich cestu letos připomene dokument Boys 1970 a 2019 aneb Vteřiny věčnosti.

Foto: Soukromý archív Libor Dušek

Neštěstí československých horolezců zůstává v Peru stále živé.

Článek

Sportovně-historický snímek kombinuje staré události s těmi nedávnými.

Diváky zavede k již pozapomenutým příběhům a pamětníkům, již je znovu oživují, ale také do nedaleké minulosti.  Do roku 2019, kdy se po stopách tragické expedice vydali jiní čeští horolezci: Marek Holeček a Radoslav Groh.

Jejich volba loni padla na východní stěnu šestitisícového Huandoy Norte, který byl též v hledáčku horolezců v roce 1970.

Foto: Soukromý archív Libor Dušek

Dokumentarista Tomáš Galásek a Eva Novotná, vdova po jednom z horolezců. Josefův Důl.

Holeček a Groh s sebou do Peru vzali kameru, konkrétně dokumentaristu Tomáše Galáska, a domů se mimo jiné vrátili s exkluzivními záběry z výstupu, hor, nejvýše položené železnice v Americe, deštného pralesa, indiánů, rybářských přístavů na pobřeží Pacifiku i dekadentního prostředí těžařských oblastí...

Foto: Soukromý archív Libor Dušek

Neštěstí československých horolezců zůstává v Peru stále živé. Na snímku filmaři v roce 1974.

Padesátileté výročí tragédie si ostatně připomenou někteří čeští horolezci také letos v Peru. „Bylo to tehdy obrovské zemětřesení, kde zahynulo dohromady 80 tisíc peruánských indiánů. Nejen, že se tam sesunula celá jedna strana hory, kde zahynuli ti Češi, celé se to tam otřáslo,” řekl Novinkám.cz Libor Dušek, jeden z horolezců, který se do Peru letos chystá.

Foto: archiv, Právo

Jen za dva týdny na patnáctku zemřelých symbolicky zavzpomínají tisíce a tisíce běžkařů, kteří vyrazí do stop v rámci Jizerské 50.

Dokument produkuje společnost Alternative.NOW založená absolventy filmových a uměleckých škol s ambicí vytvářet netradiční a neotřelá audiovizuální díla zejména s orientací na dokumentární tvorbu. Na dokončení Boys 1970 a 2019 aneb Vteřiny věčnosti jeho tvůrci nedávno rozjeli crowdfundigovou kampaň na HitHitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám