Hlavní obsah

Hrejme dále... Nevzdávat se a začít znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všem, kteří si naříkají na nepříznivý osud, je určena knížka Hrejme dále… (Maxdorf, s. r. o., 2020, 115 stran, 245 Kč), pod níž jsou jako autoři podepsáni Alfred Strejček a David Vávra. Rozsahem nevelký spisek skrývá věcný popis dvou osobních tragédií, které se jen díky nesmírné vytrvalosti obou protagonistů podařilo zvrátit v optimistickou variantu.

Foto: Maxdorf

Obal knihy

Článek

Herec a recitátor Alfred Strejček, který koncem loňského roku oslavil osmdesátiny, na podzim roku 2017 ze dne na den totálně ochrnul. Ze zdravého a soběstačného muže se zaplněným diářem se stal pacient neschopný komunikovat s okolím jinak než očima.

Důvodem byl Guillainův–Barrého syndrom, neurologické onemocnění způsobující ochrnutí celého těla od dolních končetin až po obličejové nervy a svaly. Většina z nás by danou situaci v šestasedmdesáti letech považovala za konečnou. Ne tak Alfred Strejček, který je velký rváč s nepřízní osudu. V první části knihy popisuje, jak se krůček po krůčku navracel do života i k opětovnému uměleckému působení. Je to čtení nesmírně vzrušující a inspirativní.

Herce Davida Vávru skolila lymeská borelióza provázená rovněž ochrnutím a úpornou bolestí. Vrátit se na nohy i na milované běžky mu pomohla rodina i sportovní vytrvalost. A samozřejmě lékaři a zdravotnický personál, o jejichž pomoci a přístupu píší oba protagonisté shodně s velkým uznáním.

„Ve svém profesním životě jsem viděl mnoho pacientů, kteří dobře chodili, ale již nevěděli, kam jdou. Naproti tomu takové, kteří věděli, kam by jít chtěli, ale nemohli. Tato kniha je o těch druhých, o jejich vůli dojít k cíli,“ píše v úvodu chirurg Pavel Pafko, jehož podíl na vzniku knihy je zásadní. Stejně jako organizace Silou hlasu, která učí ochrnuté osoby ovládat počítač hlasem.

Nevzdávat se a začít znovu, trpělivě, cestou nezdarů i drobných každodenních vítězství. To je poselství, které si lze z této útlé knížky odnést. A zvláště v době novoročních předsevzetí nás zdravých, z nichž často po pár dnech či týdnech zůstávají jen trosky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám