Hlavní obsah

Guns N’ Roses budou hrát tři a půl hodiny

Američtí rockeři Guns N’ Roses jsou zpět. Předminulou sobotu po osmi měsících odehráli koncert, kterým otevřeli své evropské turné. Uskutečnil se v portugalském Oeirasu a naznačil, co čeká na české fanoušky. Ti mohou zavítat na další vystoupení Guns N’ Roses v Praze v sobotu 18. června na letiště v Letňanech.

Foto: ČTK

William Axl Rose (vpravo) je na pódiu podporován vokály zpěvačky a klávesistky Melissy Reeseové.

Článek

Všechny koncerty, které zatím kapela v Evropě odehrála, nabídly ve svém programu více než pětadvacet písniček. Pořádající agentura Live Nation vydala o víkendu prohlášení, že pražský set by měl trvat tři a půl hodiny. Guns N’ Roses by měli začít v 18:45 hodin a skončit patnáct minut po dvaadvacáté.

Na zmíněném portugalském vystoupení zazněly vedle letitých písniček, silných, převzatých i ne tak výrazných, hned tři zajímavosti. Poprvé od roku 1993 zahráli Guns N’ Roses naživo Reckless Life, skladbu z debutového minialba z roku 1986 pojmenovaného Live ?!*@ Like a Suicide. To obsahuje čtyři písničky, jež byly později zařazeny na desku G N’ R Lies (1988).

Vůbec prvně si na pódiu střihli coververzi písně australských AC/DC Walk All Over You. Jedním z důvodů bylo jistě i legendární spojení zpěváka Guns N’ Roses Williama Axla Rose s AC/DC, k němuž došlo v roce 2016, když nahradil Briana Johnsona. Ten měl od lékařů zakázáno zpívat, protože mu kvůli nemoci hrozila ztráta hlasu. AC/DC mohli díky Axlově pomoci dokončit turné.

Největší překvapení přišlo v Portugalsku během přídavku. Guns N’ Roses poprvé od roku 1991 zahráli píseň You’re Crazy z desky Appetite for Destruction. Akustické ztvárnění skladby, jež je na albu Lies, bylo dlouho součástí jejich setu, leč rychlejší a hlučnější podobu nehrála skupina více než třicet let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku kytarista skupiny Slash.

Od AC/DC hrají Guns N’ Roses od druhého evropského koncertu ve Španělsku písničku Back In Black. Ty dvě jejich vlastní, dlouho nehrané, ale v setlistu zůstaly. Píseň Civil War skupina věnuje Ukrajině.

Guns N’ Roses vznikli v roce 1985 a největší slávu zažili po vydání debutu Appetite For Destruction (1987) s hity Welcome To The Jungle, Sweet Child O’Mine a Paradise City. Na úspěch prvního alba navázali nahrávkou G N’R Lies (1988) a poté v roce 1991 studiovkami Use Your Illusion I a Use Your Illusion II, které vyšly v jeden den.

Vydali ještě album The Spaghetti Incident? (1993), ale po něm se hlavní persony, zpěvák Axl a kytarista Slash, rozešly. V kapele zůstal Axl, jenž se obklopil novými lidmi. Vydal s nimi desku Chinese Democracy (2008), na níž pracovali dlouhých třináct let. V roce 2012 byla skupina uvedena do Rokenrolové síně slávy.

Z klasické osmdesátkové sestavy v ní dnes jsou William Axl Rose, Slash a baskytarista Duff McKagan. Doplňují je klávesista Dizzy Reed, kytarista Richard Fortus, bubeník Frank Ferrer a klávesistka a vokalistka Melissa Reeseová.

Sobotní program v Letňanech otevře v 16:15 hodin americká rocková kapela Tyler Bryant & The Shakedown. O hodinu později vystoupí Texasan Gary Clark Jr. Vstupenky na koncert jsou stále k dostání.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám