Hlavní obsah

Grammy odkládají kvůli covidu, snad proběhnou v březnu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější hudební ceny světa se nebudou předávat 31. ledna, jak bylo naplánováno. Kvůli strachu z pandemie, která nyní v USA řádí velmi silně, byly odloženy. Aktuálně se hovoří o datu 14. března. Vše se ale může znovu změnit.

Foto: Reuters

Beyoncé má nejvíce nominací.

Článek

„Zhoršující se covidová situace v Los Angeles, přeplněné nemocnice, zcela zaplněné kapacity jednotek intenzivní péče a nová opatření federální i místních vlád - to vše nás vedlo k závěru, že odložení naší show je správné,“ sdělila akademie udělující Grammy.

„Nic není důležitějšího než zdraví a bezpečnost lidí v našem hudebním oboru a stovek lidí, kteří neúnavně pracují na produkci pořadu. Chceme poděkovat všem talentovaným umělcům, zaměstnancům, prodejcům a zvlášť letošním nominovaným za jejich pochopení, trpělivost a ochotu spolupracovat s námi, když procházíme touto bezprecedentní dobou.“

Už dříve pořadatelé tušili, že normální ceremoniál letos nebude možný. Navrhli proto omezený program, kterého by se běžní diváci nemohli zúčastnit, a přišli by jen vystupující umělci a moderátoři. Nominovaní by zřejmě na pódiu také nebyli, vítězové by poděkovali jen přes internet.

Foto: Universal Music

Taylor Swiftová

Nejvíc nominací na Grammy má letos zpěvačka Beyoncé (devět). Dua Lipa a Taylor Swiftová mají po šesti nominacích. Jednu nominaci v oblasti klasické hudby má nahrávka českého dirigenta Jakuba Hrůši a houslisty Augustina Hadelicha Bohemian Tales. Na nominovaném albu All Rise Gregoryho Portera se podílel i Čech Ondřej Pivec.

O Album roku se uchází Jhené Aiko (Chilombo), deluxe edice eponymního debutu skupiny Black Pumas, dále Coldplay (Everyday Life), Jacob Collier (Djesse Vol. 3), Haim (Women in Music Pt. III) a Post Malone (Hollywood’s Bleeding). Písní roku se může stát Black Parade (Beyoncé), The Box (Roddy Ricch), Circles (Post Malone), Don’t Start Now (Dua Lipa), Everything I Wanted (Billie Eilish), I Can’t Breathe (H.E.R.) a If the World Was Ending (JP Saxe Featuring Julia Michaels).

Britové opouštějí CD, bizarním skokanem roku se stává kazeta

Kultura

Stejné problémy letos provázejí i filmovou a televizní tvorbu, která má pro ekonomiku Kalifornie značný význam. Už se netočí téměř žádné seriály. Herecké odbory vyzvaly k ukončení veškeré produkce, dokud se pandemie nezmírní. Právě v oblasti Los Angeles, kde se natáčí nejvíc, je situace katastrofální, nemocnice jsou přeplněné.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám