Hlavní obsah

George R. R. Martin nestihne letos dokončit Vichry zimy

Právo, Jaroslav Špulák

Čekání na šestý díl fantasy ságy Song of Ice and Fire (Píseň ledu a ohně), který se bude jmenovat The Winds of Winter (Vichry zimy), se protáhne. Americký spisovatel George R. R. Martin, autor Hry o trůny, oznámil, že v letošním roce nevyjde, byť to původně plánoval. Od premiéry předešlého dílu nazvaného Tanec s draky přitom uplynulo devět let.

Foto: ČTK

George R. R. Martin vydal pátý díl ságy před devíti lety.

Článek

Jednasedmdesátiletý spisovatel nedávno komunikoval se svými fanoušky prostřednictvím blogu. Prozradil, že je na svůj věk extrémně zdravý, podařilo se mu vyhnout se nemoci covid-19 a poslední čas tráví na své chatě v horách. Jeho fyzická a také psychická kondice však podle něho automaticky nezaručí, že kniha The Winds of Winter bude dokončena v blízké budoucnosti.

„Nucená izolace mi pomohla více psát. Trávím dlouhé hodiny u práce na The Winds of Winter. Zrovna včera jsem dokončil novou kapitolu, další před třemi dny a jinou minulý týden. To však neznamená, že kniha bude zítra dokončena a zveřejněna za týden. Bude to obrovská kniha, mám před sebou pořád ještě obrovský kus práce,“ napsal.

Martin vyjádřil politování nad tím, že se z důvodu omezení cestování nebude moci účastnit ConZealandu, světové sci-fi konference ve Wellingtonu na Novém Zélandu.

Dodal však, že příští rok by přijet mohl, a slíbil, že čas, který by jinak letos strávil na zmíněné akci, věnuje psaní knihy.

U fanoušků si totiž musí tak trochu vylepšit reputaci. Letos v březnu jim totiž slíbil, že hotovo bude v červenci. Nyní už ví, že se s největší pravděpodobností nedobere konce příběhu, který tvoří, do závěru roku.

„Abych byl upřímný, trávím více času ve fantastickém světě než v tomto. Píšu každý den. Situace v sedmi královstvích je celkem bezútěšná. Ale možná ne tak bezútěšná, jak se může zdát z tohoto světa,“ přiblížil.

Začal v roce 1996

The Winds of Winter je šestý ze sedmi plánovaných svazků série Píseň ledu a ohně. První část, nazvaná Game of Thrones (Hra o trůny), vyšla roce 1996. Od té doby se Martinovy knihy těší obrovské popularitě. Prodal miliony kopií a objevil se na seznamech bestsellerů v celém světě.

Druhý díl A Clash of Kings (Střet králů) se na trhu premiérově objevil v roce 1998 a následující A Storm of Swords (Bouře mečů) roku 2000. V roce 2011 byla na televizní stanici HBO uvedena série založená na Martinových knihách. Jejími producenty jsou David Benioff a D. B. Weiss. Inscenace si rychle získaly popularitu mezi diváky, což se promítlo nejenom do vysoké sledovanosti, ale také do skutečnosti, že její tvůrci obdrželi osmapadesát sošek Emmy. Série skončila v roce 2019 v osmé sezoně, která svým dějem předběhla události knižní předlohy.

Martin začal psát první díl ságy v roce 1991, přičemž ta byla původně plánovaná jako trilogie. Naposledy prohlásil, že bude sestávat ze sedmi románů. Lze v ní najít odkazy na středověké mongolské válečníky či italské městské státy. K autorovým inspiracím patří i anglický válečný střet Válka růží nebo francouzská historická freska Prokletí králové od Maurice Druona.

George Raymond Richard Martin je nejznámější americký autor fantasy literatury. V roce 2005 ho Lev Grossman z časopisu Time označil za amerického Tolkiena. První jeho román Dying Of The Light vyšel v roce 1977.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám