Hlavní obsah

Film Bídníci kandidující na Oskara zahájí festival Be2Can

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama Bídníci odkazuje k románu Viktora Huga, ale odehrává se na předměstích současné Francie. Francouzští herci Alexis Manenti a Djebril Zonga film osobně uvedou 2. října v Praze na zahájení festivalu Be2Can.

Foto: Be2Can

Film Bídníci

Článek

Bídníci bojují za Francii o Oscara a na filmovém festivalu v Cannes získali Cenu poroty.

Jde o příběh muže, který pracuje u zvláštní jednotky na předměstí Paříže. Spolu se svými zkušenými kolegy Chrisem a Gwadou rychle postřehne zvyšující se napětí mezi sousedními gangy. Když se v průběhu zatýkání ocitne tříčlenný tým v úzkých, dron jednoho z gangů je připraven zachytit každý jejich pohyb. Film je inspirován pařížskými nepokoji z roku 2005, odehrává se na půdě současného Montfermeilu – stejného místa, kde se bouřili slavní Bídníci Victora Huga. O více než 150 let později je podobnost mezi dnešní rozzlobenou mládeží v mikinách s kapucí a Hugovým Gavrochem více než zřejmá.

„Můj film popisuje vztahy mezi policisty a obyvateli mé čtvrti na pařížském předměstí. Jediný společný nepřítel této čtvrti je bída. A proto tuto cenu věnuji všem bídníkům Francie,“ řekl režisér Ladj Ly.

Foto: Be2Can

Synonyma

Se svým celovečerním debutem se obrátil na prezidenta Emmanuela Macrona s cílem politicky řešit problém na předměstích velkých francouzských měst. „Můj film je velmi osobní, je to můj život, mé zkušenosti, zkušenosti mých blízkých… Během pěti let jsem natočil téměř vše, co se zde odehrálo. Točil jsem především policisty, jakmile se zde objevili, vzal jsem kameru a točil, až jsem zachytil i skutečná pochybení. Byl jsem takový copwatch. Bydlím stále v této čtvrti, je to můj život, rád zde točím. Je to můj plac.“

Festival uvede také film Synonyma izraelského režiséra Nadava Lapida, vítěze Zlatého medvěda z letošního MFF v Berlíně. Hrdinou autobiografické satiry je mladý Yoav, který se zcela bez prostředků vydává do Paříže, aby se stal plnokrevným Francouzem. I když ale utíká před svou rodnou zemí, kterou shledává odpornou, páchnoucí, obscénní a sprostou, před svojí identitou uniknout nedokáže.

Dále poběží snímek To musí být nebe Elii Suleimana (zvláštní uznání poroty v Cannes) nebo německý Narušitel systému, příběh devítileté Benni s problémovým chováním a tváří anděla, nad kterou si německá ústavní péče umyla ruce. V Berlíně získal Stříbrného medvěda/Cenu Alfreda Bauera.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám