Hlavní obsah

Hrad odpověděl Elišce Balzerové na dopis, v němž vyzvala prezidenta ke slušnosti

Právo, Novinky, rea, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Herečka Eliška Balzerová napsala dopis prezidentu Miloši Zemanovi, v němž se ohrazuje proti jeho označení „snobská sebranka“, které použil při kritice umělců kouřících venku po předávání filmových cen Český lev minulý týden, a žádá ho, aby nepoužíval nenávistné komentáře. Na dopis zareagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který kritiku odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Eliška Balzerová

Článek

„Byla jsem také přítomná na slavnostním večeru mezi – vašimi slovy – ,snobskou sebrankou‘. S radostí a hrdá na práci kolegů jsem předávala hlavní cenu pro nejlepšího herce Ivanu Trojanovi za film Šarlatán. My, ve vašich očích šašci a klauni, jsme od nepaměti měli za úkol nastavovat mocným zrcadlo. Udělám to dnes i já. Prý vás pobouřila a k nevybíravému výroku přiměla fotografie kouřících kolegyň a kolegů bez roušek. Tak pro pořádek: bylo to místo mimo budovu, k tomuto účelu určené. A ruku na srdce – kolikrát jste vy kouřil na místech zcela nevhodných a dával jste si přinášet „popelníček“, kdykoli a kdekoli se Vám zlíbilo, i k nelibosti ostatních,“ napsala Balzerová.

Umělce bez respirátorů při Českých lvech řeší policie

Domácí

Ohradila se proti srovnávání filmových cen s předáváním vyznamenání 28. října na Hradě. Český lev podle ní jistě není důležitější akcí. Ale připomněla, že „český film dělá ve světě daleko víc slávy a dobrého jména republice než někteří vládní činitelé“.

Foto: Profimedia.cz

Umělci na kouřící pauze při předávání Českých lvů

„Pane prezidente, žijeme už rok ve velmi těžké a složité době. Všichni se ze všech sil snažíme, abychom ji co nejdříve překonali. Snažte se, prosím, i Vy nekazit nám svými hrubými komentáři, zlobou, a nenávistnými výroky, společenské ovzduší. Už tak se nám špatně dýchá,“ napsala herečka.

Zeman o umělcích mluvil jako o snobské sebrance v rozhovoru pro Parlamentní listy. Podivoval se nad tím, že předávání státních vyznamenání loni v říjnu na Pražském hradě se konat nemohlo a udílení těchto cen ano.

„Já se ptám, je snad Český lev, který upřímně řečeno je spíš akcí pro snobskou sebranku, důležitější akcí než národní svátek?” řekl Zeman.

Na paralelu s předáváním vyznamenání poukázal v reakci i mluvčí Ovčáček, který konstatoval, že ze strany Hradu představovalo zrušení ceremoniálu oběť „v zájmu společenského smíru a uklidnění rozrušených myslí”.

Vyfocenou skupinku pokuřujících aktérů na předávání filmových cen označil hradní úředník za „bezstarostný rej”, na němž „vyvolení ve stylu starého Říma pořádají pomyslné hody ve svém paláci”.

Sčítání lidu: Účast je povinná, za bojkot hrozí tučná pokuta

Domácí

Anketa

Souhlasíte s kritikou prezidenta ohledně kouřících umělců při předávání Českých lvů?
Ano, má naprostou pravdu
30,7 %
Částečně ano, ale šlo to říct i mírněji
8,4 %
Ne, nesouhlasím s ním
41,4 %
Český lev se neměl vůbec konat
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 176085 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám