Hlavní obsah

Do Prahy míří Tool, kapela inspirovaná bolestí a pláčem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 23. května se do Prahy vrátí pozoruhodná americká rocková kapela Tool. Parta, jež je poutavá svou hudební neuchopitelností či tím, že je v mnoha ohledech záhadná, se představí v O2 areně.

Foto: archiv kapely

Kapela Tool má na kontě pět výrazných alb.

Článek

Za dvaatřicet let existence má za sebou řadu koncertů v celém světě. Zúčastnila se též prestižních festivalů Lollapalooza, Coachella, Download Festival, Roskilde či Big Day Out. Čtyřikrát obdržela cenu Grammy a byla oceněna i v jiných hudebních anketách. Jen ve Spojených státech prodala na jedenáct milionů alb.

Kytarista Adam Jones v začátcích života kapely řekl, že ji inspiruje nauka zvaná lakrimologie, která se zabývá důležitostí bolesti a pláče. Vycházela z knihy Ronalda P. Vincenta A Joyful Guide To Lachrymology, a byť už v devadesátých letech nebyla v podstatě dostupná a řada fanoušků o ní slyšela jenom z vyprávění muzikantů, stala se pro ně kultovní.

RECENZE: Tool jsou divoký hudební příboj

Kultura

Raná tvorba skupiny zahrnuje desky Undertow (1993), Aenima (1996), Lateralus (2001) a 10,000 Days (2006). Každá z nich získala v USA minimálně jedno platinové ocenění, dvě posledně jmenované se dostaly na nejvyšší místo národní prodejní hitparády.

V srpnu 2019 vyšlo dosud poslední album Fear Inoculum. S kapelou na něm spolupracoval producent Joe Barresi, který se už postaral o zvuk a mix předchozí kolekce 10,000 Days. V minulosti natáčel se skupinami Queens Of The Stone Age, Melvins, Coheead And Cambria, Apocalyptica, Bad Religion, Avenged Sevenfold nebo Monster Magnet, spolupracoval také s vedlejšími projekty členů Tool, Volto! a Puscifier.

Poctu Karlu Gottovi vzdají desítky jeho kolegů

Kultura

Tvorba Tool se vymyká konkrétnímu stylovému označení. Lze v ní nalézt prvky progresivního rocku, alternativního metalu nebo psychedelického rocku. Pro skupinu jsou také typické jistá tajemnost členů, nejednoznačné texty i osobité vizuální ztvárnění koncertů, obalů alb a videoklipů. Mnozí publicisté stavějí tuto čtveřici z Los Angeles do role nástupců britských King Crimson, průkopníků progresivního rocku ze sedmdesátých let.

Tool dnes hrají ve složení Maynard James Keenan (zpěv), Adam Jones (kytara), Justin Chancellor (baskytara) a Danny Carey (bicí). V Praze se v roli jejích hosta představí skupina Brass Against, která pondělní večer otevře v 19:30 hodin. Tool začnou ve 20:45 hodin.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám