Hlavní obsah

Daniel Landa prodal 150 tisíc nosičů s hudbou z Krysaře

Novinky, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daniel Landa převzal ocenění za 150 tisíc prodaných nosičů s hudbou z muzikálu Krysař. V pražském Divadle Kalich se v zároveň o víkendu odehrál muzikál po sto padesáté.

Foto: ČTK

Daniel Landa při převzetí ceny.

Článek

Krysař se nejen na českých jevištích uvádí už více než dvacet let a má na kontě téměř 1500 odehraných repríz. Jeho původní premiéra se konala v listopadu 1996. Nové nastudování mělo po patnácti letech premiéru v září 2017.

V režii Mirjam Landy se v hlavní roli Krysaře představil Přemysl Pálek, v dalších úlohách pak Robert Jašków (Osud), Marie Křížová (Agnes) či Roman Tomeš (Štěpán).

„Muzikál Krysař je dnes aktuální snad ještě více než v době svého vzniku. Autor si pochopitelně nemůže přát víc, než že na svém díle nemusí změnit ani čárku, a přesto výstižně pojmenovává naši přítomnost, realitu, ve které žijeme. Ukázalo se, že s novým Krysařem jsme přišli ve správné chvíli. Krysař je i ve své třetí sezoně vyprodaný na měsíce dopředu,“ uvedl producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

„Když jsem Krysaře psal, byl jsem si naprosto jistý, že jde o velké nadčasové téma,“ uvedl autor hudby, libreta a textů Landa. „Trvalý zájem publika i sociální a politické události jen potvrzují mytický, tedy univerzální aspekt příběhu, který dokola prožíváme, aniž bychom se nějak zásadně poučili, i když to tak nevypadá. Kde stoupá pod pokličkou tlak, tam to předznamenává výbuch, až přijde vhodná jiskra – impulz. V současné společnosti napětí určitě stoupá, cítíme to všichni, a dílo Krysař tohle reflektuje a varuje před tím.“

Podle režisérky Mirjam Landy muzikál neztrácí na divácké atraktivitě, protože jde o lákavý, jednoduchý příběh s chytlavou hudbou. „Příběh žene dopředu a narůstá. Každá scéna má svůj smysl. To vše je prokládané tanečními sekvencemi. A ještě to celé má poselství. Co bychom mohli chtít víc?“ podotkla.

Krysař je řazen mezi nejúspěšnější české muzikály. Původní pražská inscenace muzikálového příběhu tajemného muže v kápi měla více než sedm set repríz a zhlédlo ji bezmála půl milionu diváků. Premiéra se uskutečnila v listopadu 1996. Téhož měsíce vyšla alba Krysař I a Krysař II, jež byla oceněna Zlatou deskou.

Divadlo Kalich přišlo s novým nastudováním v březnu 2002. Nejbližší reprízy Krysaře plánuje na 21. až 23. února. Divadlo přitom v minulosti uvedlo i další Landovy muzikály Touha a Tajemství.

Zpěvák Daniel Landa: Smyslem života je vnitřní mír

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám