Hlavní obsah

ČT začne natáčet seriál Láska v čase korony

Právo, Eva Vejdělková

Navzdory tomu, že pandemie koronaviru před třemi týdny překazila až do odvolání většinu filmových i televizních natáčení, veřejnoprávní televize už chystá hranou novinku. Komediální seriál s názvem Láska v čase korony se začne natáčet 14. dubna ve Vokovicích a jeho premiéra se plánuje už na 27. dubna.

Foto: Česká televize

V novém sitkomu bude hrát i Jiří Hána (vpravo). Snímek ze seriálu Kosmo, zleva Martin Myšička a Pavel Nečas.

Článek

Seriál odehrávající se během současné pandemie připravuje stejný tým, který napsal právě odvysílaný páteční seriál Poldové a nemluvně. V jeho čele opět stojí kreativní producent a scenárista Tomáš Baldýnský, autor úspěšného Comebacku a Kosma.

Plánuje se šest epizod a hlavními hrdiny bude několik obyvatel menšího činžáku. Budou to teenager Franta, jehož rodiče se nestihli vrátit ze zahraničí, senior Libor, jehož žena uvázne mimo město, a mladý manželský pár Petr a Anna, pro který bude karanténa velkou zkouškou jejich vztahu.

O osudech postav mohou v tuto chvíli rozhodnout i sami diváci. „Máme zatím jenom jeden scénář, k prvnímu dílu, a budeme nutně potřebovat pomoct,“ uvedl Baldýnský. Tvůrci tedy vyzývají diváky, aby se s nimi podělili o své zážitky s koronavirem a především ze společné izolace. Sdílet je mohou na webové stránce pořadu www.ceskatelevize.cz/laskavcasekorony.

Vzhledem k aktuálnímu omezení volného pohybu, nutnosti nosit na veřejnosti roušky přes ústa a nos a také dodržovat odstup od ostatních však nebude možné seriál vyrábět stejným způsobem jako obvykle.

Roušky řeší scénář

Scénáře vznikají zatím na dálku, s pomocí telekonferencí, a při samotném natáčení se budou dodržovat bezpečnostní opatření. Počet členů štábů se sníží na nezbytné minimum a podle režiséra Jana Bártka s herci nebude v místnosti ani kameraman, točit se bude na odložené kamery.

Nejzásadnější omezení, roušky, musí vyřešit už samotný scénář, a pomůže i způsob obsazení rolí. Aby si jimi herci nemuseli při natáčení zakrývat tvář, budou na place vždy buď skuteční životní partneři, kteří spolu ve svém civilním životě sdílejí domácnost, nebo mezi nimi bude nějaká bariéra, například dveře.

Mladé manžele Petra a Annu si zahrají Zita Morávková a Petr Vršek. „Chodím denně do divadla šít roušky a vůbec by mě nenapadlo, že bych mohla v této situaci točit. Je bezvadné, že něco takového vzniká a žije se dál,“ říká Morávková, jejíž postavě karanténa zabrání scházet se s milencem a zavře ji ve vztahu, v němž není spokojená.

Rychlá realizace

Na natáčení se těší i její partner Petr Vršek. „V době, kdy mi de facto ze dne na den skončila práce v Ypsilonce i Dejvickém divadle, je komediální seriál něco, co by mohlo zachránit i mé duševní zdraví,“ říká.

Dodává, že vzít si za téma sitkomu právě pandemii, to mu připadá jako zajímavý nápad: „Karanténa nabízí spoustu originálních momentů. A myslím si, že jestli se dokážeme zasmát i v této těžké době, naučíme se jí i lépe čelit.“

Veřejnoprávní televize se tak pouští do projektu, který nejen reaguje na aktuální dění, ale vzniká velmi rychle. „Bude minimum času na všechno: jeden díl bude napsán, natočen a odvysílán za jeden týden,“ říká Bártek, s nímž se o režii podělí Jakub Machala.

V seriálu budou hrát kromě zmíněné dvojice ještě Jiří Hána, Zdeněk Maryška, Milena Steinmasslová, Iva Pazderková, Jakub Nemčok, Sára Korbelová a Filip František Červenka. Vysílat se bude od pondělí 27. dubna na ČT 1, od 21.10 hodin, tedy v programovém okně, kam veřejnoprávní televize nasazuje vlastní komediální seriály.

Reklama

Výběr článků

Načítám