Hlavní obsah

Cirk La Putyka: Cesty, které nás vedou k sounáležitosti

Do šapitó Azyl78 v areálu Výstaviště v pražských Holešovicích se vrátil nejnáročnější projekt souboru Cirk La Putyka nazvaný Cesty. A to v nové, rozšířené podobě, obohacené mimo jiné o studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, kteří do České republiky přišli v důsledku války na Ukrajině a našli zde útočiště právě v La Putyce.

Foto: Jan Hromádko

Akrobacie na cyr wheelech patří k vrcholům představení.

Článek

Projekt, původně koncipovaný jako oslava desátého výročí vzniku souboru, si vytkl za cíl zmapovat cesty cirkusového umění, jak toho tradičního, tak i nového cirkusu. Ve své nové podobě, kdy se v manéži společně objeví více než padesát herců, akrobatů, tanečníků a hudebníků, však ze všeho nejvíc Cesty vypovídají o tématu, rezonujícím s dnešní pohnutou dobou, a sice o sounáležitosti.

Sounáležitost rodiny Kludských dokázala i v nelehkých dobách udržet při životě legendární největší evropský cirkus se stovkami zvířat i lidí. A sounáležitost vyzařuje ze všech účinkujících tohoto monumentálního projektu. Každý z nich je ve svém umění jedinečný, ale bez pomoci ostatních by jeho umění nikdy nemohlo vyniknout. Je to patrné z každého pohybu, pohledu, podané ruky, gesta jistícího bezpečnost toho druhého. A také z výpovědí jednotlivých osobností, které se střídají u mikrofonu a mnohdy těžce hledanými slovy se snaží vyjádřit, proč se cítí být součástí tohoto cirkusového společenství. Zní tu čeština, ruština i těžko srozumitelná finština, ale i tak je jasné, o čem každý z nich hovoří.

A je tu také velká sounáležitost s publikem, které Cirk La Putyka neopustilo ani v době nejtvrdšího lockdownu. Jedním z vrcholů představení je chvíle, kdy umělci opouštějí kruh manéže a vydávají se mezi publikum, aby v nejtěsnějším kontaktu s ním předvedli své triky pro jednu řadu, pro pár nejbližších diváků, tak jak to dělali během covidu. Balancují na opěradlech dřevěných lavic, pár centimetrů nad hlavami diváků, kteří k nim bezděčně vztahují ruce na pomoc a podporu. Šapitó na několik minut ožije desítkami drobných akcí a potlesk i smích se přelévají jako tříštící se vlny z jednoho konce stanu na druhý.

A když se všichni vrátí do manéže, vytvoří po jejím obvodu velký kruh symbolizující jejich jednotu, z něhož ve strhujícím tempu vpadají do jeho středu ke krátkým improvizovaným prezentacím sršícím energií i poezií pohybu. A to, co přenášejí na publikum, je sounáležitost radosti a krásy. Cesty jsou silnou výpovědí o tom, co nejen cirkusové umění, ale nás všechny drží pohromadě. V Azylu78 je Cirk La Putyka uvádí ještě do soboty.

Reklama

Výběr článků

Načítám