Hlavní obsah

Čeští filmaři začnou točit. Potřebují 75 milionů korun

Právo, míš, kul

Naděje na stabilizaci českého filmového průmyslu se zvýšila čtvrtečním rozhodnutím vlády umožnit natáčení filmů a dalších audiovizuálních projektů bez roušek. Asociace producentů v audiovizi ve spolupráci se Státním fondem kinematografie předložila k projednání vládním epidemiologům doporučená pravidla bezpečného natáčení, provozu kin a přeshraničního styku pro zahraniční štáby.

Foto: archiv Asociace producentů v audiovizi

Filmaři spěchají do práce.

Článek

Jako nezbytné vidí nyní filmaři posílit audiovizuální průmysl nad rámec schváleného rozpočtu pro rok 2020. Dohromady potřebují jednorázovou částku 75 milionů korun pro udržení fungování audiovizuálního průmyslu v České republice jako velkého odběratele služeb a zboží.

Na podporu vývoje filmů by z uvedené částky bylo ihned potřeba 20 milionů korun, 55 milionů by pak rádi využili jako podporu k oživení celého distribučního řetězce včetně provozovatelů kin. Je také třeba udržet filmové pobídky ve výši roku 2019.

Předpokládané ztráty ve filmovém průmyslu jsou nyní vyčísleny na 4,9 miliardy korun za zahraniční filmové zakázky, zrušena či přerušena je výroba českých filmů, dokumentů a animované či televizní tvorby v hodnotě půl miliardy korun, zastavena je i reklamní tvorba, jejíž obrat činil jen vloni 1,8 miliardy korun.

Ztráta distribučních společností je Unií filmových distributorů vyčíslena na 85 milionů měsíčně. Ztráty tržeb kin se pak pohybují jen u vstupenek okolo 100 milionů měsíčně.

Zachování systému podpory

Filmaři zároveň věří v zachování systému podpory a udržení plného financování Státního fondu kinematografie. V analýze dopadů covid-19 na audiovizuální průmysl navrhují možná řešení vedoucí k postupnému vyrovnávání se s vážnými následky krizových opatření.

„Akutně potřebujeme začít točit filmy a další audiovizuální díla, abychom umožnili OSVČ a sektoru MSP nejen z audiovizuálního průmyslu návrat do práce. To přinese i další peníze do státního rozpočtu,“ říká předseda Asociace producentů v audiovizi Vratislav Šlajer.

Zástupci asociace už v minulosti uvedli, že investice do výroby audiovizuálních děl směřují jen ze čtyřiceti procent do filmových profesí, šedesát procent putuje do nefilmových odvětví.

Filmaři navržená pravidla již nyní zajišťují. Chystá se bezpečné natáčení včetně například testování herců a příbuzných profesí, zavedení ochranných pomůcek pro ochranu druhých, pravidla osobní dezinfekce i dezinfekci vozidel, pracovních prostor či kostýmů a řada dalších.

Zástupci audiovizuálního průmyslu zároveň připomínají, že základním pilířem audiovize je Státní fond kinematografie a upozorňují na nutnost zachování objemu prostředků pro fond.

„Vítám rozhodnutí vlády umožnit natáčení bez roušek, samozřejmě za dodržení přísných hygienických opatření. Státní fond kinematografie po celou dobu pracuje naplno. Rada vyhlašuje a rozhoduje o výzvách, vyplácíme podporu i pobídky, vymýšlíme záchranná opatření,“ uvedla k tomu ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám