Hlavní obsah

Česká centra ve světě své projekty prezentují online

Právo, jaš

Česká centra v zahraničí jsou pro veřejnost v současné době uzavřena. Plánované akce byly přesunuty na podzimní období, případně zrušeny a domlouvají se jejich realizace v příštím roce. Komunikace se zahraničním publikem nicméně probíhá intenzivně prostřednictvím webových stránek, sociálních sítí i v nově pojatých e-newsletterech.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Výtvarník Petr Sís spolupracuje s Českým centrem v New Yorku.

Článek

Centra reagovala na současnou celosvětovou situaci týkající se šíření COVID-19 změnou programových formátů a nabídla českým umělcům možnost prezentovat projekty v online prostoru.

„S obdivem sleduji, jak se kolegům v našich pětadvaceti centrech daří transformovat činnost do ryze digitální, virtuální podoby. Týká se to i kurzů češtiny, které v řádech dnů a hodin dostávají svou online podobu. Česká kulturní scéna je bohatá a kreativní a dokáže čelit i těžkým zkouškám posledních dnů a týdnů. Její digitální prezentace v zahraničí to dokazuje. Současná situace je nicméně bezprecedentní výzvou pro kulturní diplomacii. Klade množství nových otázek a hledá na ně zcela nové odpovědi,“ řekl Ondřej Černý, generální ředitel Českých center.

Nedávno vznikly interaktivní digitální výstavní projekty Československá státnost 1918 nebo Czech Innovation Expo, jenž s využitím virtuální a rozšířené reality nabízí prezentaci úspěchů české vědy, výzkumu a inovací. Těchto zkušeností využívají Česká centra k efektivní prezentaci České republiky i v době „krize“.

Vědci přibližují vědu

Již počátkem roku se České centrum Berlín stalo iniciátorem nové „evropské“ řady projektů EUNIC Science Café. Vědci z různých evropských zemí v jejím rámci představují špičkovou vědu širokému publiku. Přitom jednotlivé evropské kulturní instituty vždy hostí vědce z jiných zemí a celý projekt tak putuje po různých místech Berlína. První večer za účasti neurovědkyně Elisy Galliano z britské Cambridge University proběhl ještě v sále Českého centra Berlín, další přednášky a diskuse už jsou plánovány pro online prostředí sítě EUNIC Berlin, v níž se evropské kulturní instituty sdružují.

České centrum Brusel chystá virtuální přenos Science Café s odborníkem, ekonomem a zakladatelem Behavio Labs Lukášem Tóthem. Online přednáška a diskuse bude zaměřena na aktuální téma: koronavir z pohledu šíření informací a fake news. Partnery virtuálního pokračování bruselské Science Café série jsou Česká styčná kancelář pro vědu, výzkum a inovace a Zastoupení Jihomoravského kraje při EU. Akce se uskuteční již ve čtvrtek 2. dubna od 18 hodin.

České centrum Londýn připravilo on-line digitální nabídku. Konkrétní programový obsah v nových digitálních formátech zahrne například AI Science Café na téma kybernetické bezpečnosti v Royal Institution, prezentaci Michala Pěchoučka z AIC ČVUT nebo virtuální výstavu Czech Image. Nově otevřená podcastová platforma Českého centra nabízí možnost poslechu všech prezentací z popularizačního cyklu o vědě a inovacích Science Café.

Rozhovory Marka Mildeho

První autorský program v online prostředí s názvem Umělci, kteří to nevzdávají ve městě, které nikdy nespí připravil tým Českého centra New York. Jedná se o rozhovory Marka Mildeho z Českého centra New York s českými umělci žijícími v USA, se kterými České centrum dlouhodobě spolupracuje, například s Petrem Sísem a řadou další osobností.

České centrum Paříž spustilo projekt virtuálního knihkupectví. České centrum Madrid spolupracuje na přípravě festivalu Animayo, který letos proběhne ve virtuálním prostředí a ze svých domovů se připojí i vývojáři českých počítačových her a tvůrci animovaných filmů. České centrum Tel Aviv na webových stránkách zpřístupnilo speciální rubriku Česká kultura u vás doma.

U příležitosti konání festivalu Nordic Gaming připravuje České centrum Stockholm online stream hry Attentat 1942 následovaný diskuzí. Také České centrum Moskva oslovuje publikum prostřednictvím webu, aktuálně novou výstavou nazvanou České hrdinky.

Originální formu prezentace češtiny zvolilo České centrum Sofie. Díky sdílení na FCB se zájemci o program Čeština 112 denně naučí deset nových českých slov. Současně dochází ke spuštění ukázek z povídek a románů českých autorů přeložených do bulharštiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám