Hlavní obsah

Cenu za nejhorší sexuální scénu získala Nancy Hustonová

Kanadská spisovatelka Nancy Hustonová získala anticenu britského literárního měsíčníku Literary Review za nejhorší literární sexuální scénu roku. Devětapadesátiletá autorka, jejíž knihy v minulosti získávaly vysoká hodnocení od kritiků, si "ocenění" odnesla za svůj román Infrared (Infračervená), napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Nancy Hustonová

Článek

Oceněná kniha vypráví příběh fotografky, která si při sexu fotí své milence. Porotci ve zdůvodnění svého výběru uvedli, že je fascinoval popis "masa, toho archaického království, které plodí slzy a hrůzu, noční můry, děti a opojení", stejně jako dlouhá pasáž, která vede k vyvrcholení "zvlněné dutiny".

Hustonová si cenu osobně nepřevzala. Její vydavatel ale přečetl spisovatelčino prohlášení, v němž autorka uvedla, že cena "podnítí tisíce Britek, aby začaly zblízka fotit těla svých milenců".

Kanadská autorka, která píše francouzsky a poté sama své knihy překládá do angličtiny, už v minulosti získala i příjemnější ocenění. V roce 2006 dostala francouzskou literární cenu Fémina za knihu Lignes de faille (Linie zlomu).

Hustonová je teprve třetí ženou, která ve dvacetileté historii anticenu britského měsíčníku získala. V minulosti se ale cena nevyhnula ani velikánům světové literatury - v roce 2007 ji posmrtně získal Norman Mailer, o rok později dostal cenu posmrtně za celoživotní dílo John Updike.

Reklama

Výběr článků

Načítám