Hlavní obsah

Byl mistrem komediální nadsázky, vzpomínají na Ladislava Potměšila kolegové

Právo, Super.cz

Jako na mistra komediální nadsázky a herce, kterému je vlastní ironický nadhled, tak vzpomínají na zesnulého Ladislava Potměšila jeho kolegové.

Foto: ČTK

Ladislav Potměšil zemřel ve věku 75 let.

Článek

„S Láďou Potměšilem nás spojovalo dlouholeté pracovní přátelství. Poprvé hrál u mě ve filmu Drsná planina, což bylo někdy v sedmdesátých letech. Potom jsem s ním točil Kamarády do deště a oba Discopříběhy. Myslím ale, že nejtrvaleji se divákům zapsal do povědomí tou trilogií bláznivých komedií s majorem Maisnerem Byl jednou jeden polda,“ uvedl režisér Jaroslav Soukup.

„Točili jsme spolu spoustu filmů. Já věděl, že je vážně nemocný, ale myslel jsem si a doufal, že by se z toho mohl dostat. O to víc mě ta smutná zpráva překvapila. Moc mě to mrzí,“ dodal.

„Velice nás zarmoutila smutná zpráva, že opustil tento svět Ladislav Potměšil. Před dvanácti lety s námi fantasticky rozjížděl fenomén detektivní komedie Splašené nůžky, ve které dlouho zářil. A nezapomenutelný byl také v hudební komedii Je úchvatná. Upřímnou soustrast rodině, myslíme na vás,“ uvedlo pražské Divadlo Kalich.

„Ladislav Potměšil byl nezapomenutelnou součástí českých komedií. Bude chybět nejen nám na Nově, našim kolegům, kteří ho důvěrně znali, ale také celému českému filmu. Soucítíme s jeho rodinou, pro niž je tato obrovská ztráta nejtěžší,“ řekli Klára Brachtlová a Jan Vlček, generální ředitelé skupiny Nova. Pro tuto televizi ztvárnil například jednoho ze štamgastů v seriálu Hospoda nebo doktora Čížka z Ordinace v růžové zahradě.

Zemřel Ladislav Potměšil

Kultura

„Měl jsem ho moc rád. Byl to laskavý člověk a výborný herec. Poprvé jsem si ho všiml v detektivce Petra Schulhoffa Strach z roku 1962. To byl ještě na škole a už tehdy mě hodně zaujal. Je to důkaz, že s talentem se člověk musí narodit. Tak jako on. Byl to jeden z mála herců, který uměl zahrát uvěřitelně komediální nadsázku,“ řekl Právu režisér Zdeněk Zelenka.

„V našem divadle vytvořil více než dvacet výrazných postav zejména ve hrách komediálního žánru. Při nich využil svou schopnost účinné, komediálně nadsazené charakterizace postavy, která ho proslavila i ve filmu. Komediální postavy hrál s ironickým nadhledem, ale současně s lidským pochopením pro jejich slabosti a obsese,“ řekl Právu šéfdramaturg Divadla na Vinohradech Jan Vedral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám