Hlavní obsah

Benny Cristo zazpívá Evropě. Na Eurovizi nás bude reprezentovat za rok

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní písničková soutěž Eurovision Song Contest měla mít své letošní finále v sobotu. V nizozemském Rotterdamu se měl od úterý uskutečnit její pětašedesátý ročník za účasti zpěváků z jednačtyřiceti zemí. Kvůli pandemii koronaviru byl ale v půli března zrušený. Místo toho se v sobotu odehraje pořad nazvaný Europe Shine A Light.

Foto: Česká televize

Benny Cristo se již chystá na příští rok.

Článek

Vystoupí v něm ti zpěváci a skupiny, kteří původně měli své země v soutěži reprezentovat. V případě České republiky je to Benny Cristo (Ben Cristovao).

„Představí se formou sestřihu složeného z osobního vzkazu divákům, částí vizitky a třicetisekundové části klipu soutěžní skladby Kemama,“ řekla Právu manažerka vývoje České televize Lucie Kapounová.

Podle ní nebude sobotní program na Eurovision Song Contestu soutěžní. „Jeho cílem je pouze dát prostor všem jednačtyřiceti umělcům, kteří nedostali možnost tento rok vystoupit živě, představit jejich tvorbu a ukázat něco z jejich soukromí,“ upřesnila.

Dvouhodinový program Europe Shine a Light bude živě přenášen na programu ČT art z nizozemského města Hilversum, v němž se Eurovize konala v roce 1958. Moderovat ho budou Chantal Janzenová, Edsilia Rombleyová a Jan Smit, kteří měli být hostiteli akce v Rotterdamu. Očekává se, že se v něm objeví hvězdy soutěže z předchozích let.

Za rok většinou ti samí

Řada zemí již oznámila, že příští rok vyšle do semifinále a případného finále Eurovize ty umělce, kteří měli v jejích barvách vystoupit letos. Týká se to i Bennyho Crista, jak Právu potvrdila Kapounová.

„Česká televize ho oslovila i pro reprezentaci na příští rok. Benny zcela přesvědčivě vyhrál letošní národní kolo, ale bohužel nedostal příležitost se ukázat na velkém eurovizním pódiu. Pro příští rok však bude muset vybrat novou písničku. Podle pravidel totiž není dovoleno soutěžit se skladbou vydanou před zářím 2020,“ řekla.

Podle ní už spolu s Českou republikou více než třináct zemí potvrdilo, že příští rok vyšle do soutěže stejné umělce.

„A další se s největší pravděpodobností přidají. Z letošních jsou na příští rok potvrzeni například belgičtí Hooverphonic, australská zpěvačka Montaigne či rakouský zpěvák Vincent Bueno. Na druhou stranu například Švédsko již oznámilo, že bude dělat nové národní kolo, v zemi velice populární Melodifestivalen, kterého se letošní vítězné trio zpěvaček The Mamas může zúčastnit jako soutěžící. Samozřejmě s novou skladbou,“ upřesnila Kapounová.

„Mám obrovskou radost z toho, že mi Česká televize dala šanci ukázat, co ve mně je, i příští rok. Všem fanouškům a divákům můžu slíbit, že čas, který vzhledem ke světovému dění mám, využiju naplno. Máte se na co těšit,“ uvedl v tiskovém prohlášení Benny Cristo.

Rozhodnutí České televize v praxi znamená, že u nás příští rok neproběhne národní kolo, jako tomu bylo v letošním roce.

„Ve formě, v jaké ho diváci znají z posledních tří let, neproběhne. Ale eurovizní tým České televize by rád nechal nějakou formou hlasovat diváky o písni, se kterou Benny Cristo pojede soutěžit v roce 2021. Uvažujeme tedy například o tom, že by složil tři různé skladby a diváci by vybrali jednu z nich. Ale o tom se teprve bude jednat jak interně v České televizi, tak s týmem Bena,“ dodala Kapounová.

Reklama

Výběr článků

Načítám