Hlavní obsah

Audioknižní příběhy z dnešního Tokia

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kočka a město je audiokniha, se kterou se lze na rovných deset hodin a šestnáct minut ponořit do ulic, předměstí i periferií třicetimilionové japonské metropole a naslouchat přitom působivým příběhům jejích obyvatel.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Nabízí setkání s tokijským taxikářem či proslulým vypravěčem příběhů, kterého alkohol zahnal až na dno společnosti.

Vstoupit lze do ateliéru proslulého tatéra, do vědeckého ústavu, seznámit se s mladou Američankou, překladatelkou z japonštiny, které Tokio učarovalo natolik, že se stalo jejím domovem, ale i mladou Japonkou, jež se provdala a snaží se najít nový domov v New Yorku, aby posléze zjistila, že Tokio v ní přetrvává napořád a nic se na tom nezmění.

Pulzující obří velkoměsto neustále v pohybu, neustále se ženoucí kupředu je pro své obyvatele stejně tak útočištěm jako pastí. Strhujícím způsobem zaznamenává osudy těchto obyvatel britský spisovatel Nick Bradley ve své prvotině Kočka a město, vydané roku 2020.

Právě do tohoto roku svou knihu i zasadil, aniž pochopitelně při jejím psaní mohl tušit, že pandemický svět bude vypadat o poznání jinak než před pár měsíci. Kniha právě získala i svou zvukovou podobu, a to ve velmi povedeném podání Pavly Beretové, Otakara Brouska ml. a Ondřeje Brouska.

Jedná se v podstatě o povídky, jejichž postavy jsou více či méně propojeny a zjevují se vedle sebe ať už v osudových setkáních, či při náhodném míjení. Kniha sama o sobě je velmi čtivá, a tím pádem ve zvukové podobě posluchačsky vděčná.

Nenásilnou formou se mezi příběhy proplétá i toulavá kaliková kočka se zelenýma očima. Povídky jsou velice realistické a kočka, která v podstatě utekla z vytetovaného obrazu Tokia ze zad mladé dívky, do nich zasahuje spíše náznakově.

Mimochodem autor, který je překladatelem z japonštiny a v Tokiu strávil deset let života, na východoanglické univerzitě dokončuje svůj doktorát na téma zobrazení koček v japonské literatuře. Odborné studie se ale neobávejte, audiokniha Kočka a město je skutečně poutavá a vydařená beletrie.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám