Hlavní obsah

Opilec poničil v Treťjakovské galerii obraz Ivana Hrozného

– Moskva

Opilý vandal způsobil v pátek značné škody na obraze ruského malíře Ilji Repina s názvem Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581. V sobotu o tom informovala Treťjakovská galerie. Vandala se podařilo zadržet, uvedla agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Obraz Ilji Repina Ivan Hrozný a jeho syn 16. listopadu 1581

Článek

Sedmatřicetiletý muž z Voroněže vzal ocelový sloupek, na kterém je natažený provaz bránící návštěvníkům v přístupu k dílům. Tím rozbil sklo chránící obraz před změnami teploty a vlhkosti. Střepy dílo prosekly.

„Obraz byl vážně poškozen. Na třech místech se protrhlo plátno ve střední části díle na postavě prince. Sklo také vážně poškodilo původní rám,“ uvedla galerie. Dodala, že naštěstí nebyly poškozeny obličeje obou postav.

Hned po vandalském útoku hlavní kurátor a restaurátoři zahájili záchranné práce, odstranili střepy skla, vyndali obraz z rámu a přenesli ho do restaurátorské dílny. Na restauraci Repinova díla se budou podílet přední ruští experti.

Přiznal, že pil

Útočníka zadržela moskevská policie. Přiznal se jí, že se napil. „Přijel se podívat na obraz, přišel v osm večer a dali si v bufetu vodku,“ uvedla policie. Pachatel vysvětlil i důvod útoku: „Obraz neodpovídá historickým faktům.“

Datum v názvu obrazu se vztahuje ke dni, kdy Ivan Hrozný zbil svou těhotnou snachu tak silně, že potratila. Když ji bránil carevič, udeřil jej železnou tyčí. Carevič za několik dní zemřel.

Není to poprvé, co se stal obraz terčem útoku. Třikrát do něj bodl nožem v roce 1913 malíř ikon a starověrec 29letý Abram Balašov. Repin pak přemaloval obličeje cara a careviče.

Reklama

Výběr článků

Načítám